Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zasad nije dramatično

S otplatom kredita nakon moratorija najviše kaskaju prerađivači

novac ilustracija
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
28.01.2022.
u 18:50

Obveze ne podmiruju većinom turističke agencije te prijevoznici, kažu iz HBOR-a. Iskustva Hamag-Bicroa pokazuju da su to djelatnosti smještaja i ugostiteljstva te građevinarstvo

Poduzetnicima je u okviru mjera Covid-19 bila omogućena i opcija moratorija kredita koje su u trajanju do 16 mjeseci omogućili HBOR i Hamag-Bicro. Iako je moratorij na kredite koji su realizirani uz podršku države istekao polovicom prošle godine prema informacijama iz tih institucija, zasad nema razloga za uzbunu.

Relaksirani uvjeti

U Hamag-Bicrou kažu kako su za postojeće kredite s prvim lockdownom relaksirali uvjete i ponudili mogućnost moratorija, s tim da je, napominju, postojala određena grupa poduzetnika koja niti nije odlučila iskoristiti tu mogućnost, nego je podmirenje nastavila odrađivati prema inicijalnim otplatnim planovima. Od korisnika ESIF zajmova iskorišteni su moratoriji za ukupno 2462 kredita, a za koje je 1. listopada prvu ratu nakon korištenja odgode uredno platilo 2215 korisnika, a kasni ih 247 - 10 posto.

Po kreditnoj liniji za poljoprivredu i ruralni razvoj, stanje je još bolje, od aktiviranih 711 moratorija nakon njegova prestanka otplatu nije nastavilo samo 19 poduzetnika, i to uglavnom onih koji se bave stočarstvom i proizvodnjom mlijeka. Među ESIF-ovcima koji kaskaju s otplatom nakon isteka moratorija najveći dio, pak, dolazi iz prerađivačke industrije, njih 30 posto, dok je iz djelatnosti smještaja i ugostiteljstva gotovo 19 posto, a značajniji broj još ih dolazi iz sektora građevinarstva, njih oko 13 posto.

U slučaju HBOR-a mogućnost moratorija iskorištena je u više od 1800 kreditnih aranžmana, čime je, prema službenim podacima, u poček bila stavljena glavnica u iznosu koji prelazi ukupno 13,7 milijardi kuna.

Većina klijenata, kažu u HBOR-u, nakon isteka moratorija uredno otplaćuje svoje obveze, a iznimke koje to nisu u stanju dolaze iz turističkog sektora, prvenstveno turističke agencije, te poduzetnici koji se bave povremenim prijevozom.

U HBOR-u napominju kako za vrijeme moratorija klijentima nisu naplaćivali ni redovnu kamatu niti naknade, a mogućnost moratorija omogućili su iako je i sam HBOR morao podmirivati svoje obveze prema kreditorima bez mogućnosti korištenja moratorija za njih.

Povremeni zahtjevi

Kad je riječ o moratorijima kod jamstva koje odobrava poslovna banka u dogovoru s poduzetnikom i uz suglasnost Hamag-Bicroa, u toj instituciji kažu da od banaka i dalje povremeno dobivaju zahtjeve za odgodama ili restrukturiranju otplate. Banke svakom poduzetniku pristupaju individualno, u skladu s njihovim mogućnostima, pa se aktivacija jamstava nije povećala u odnosu na godine prije pandemije, a isto se, dodaju, odnosi i na urednost otplate po kreditima koji su osigurani jamstvom.

VIDEO Zdravko Marić o poskupljenjima u državi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije