Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Rješenje za Mirnu: Tvornica stara 135 godina neće staviti ključ u bravu?

Stečajni plan model je po kojem se osniva nova tvrtka na koju se prenosi imovina (osnivači su vjerovnici) te traži strateški partner
20. veljače 2014. u 09:21 0 komentara 730 prikaza
riba,prerada ribe
Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Apelima za spas Mirne, rovinjske tvornice za preradu ribe, neće se moći udovoljiti kroz predstečajni postupak, ali tvornica s tradicijom dugom 135 godina neće trebati staviti ključ u bravu! Više je mogućnosti na raspolaganju za opstanak Mirne i njezine proizvodnje. Kada je riječ o stečaju, moguće je tražiti strateškog partnera kroz stečajni plan ili brzo prodati tvrtku kao cjelinu na javnoj dražbi. No, postoji i jedna mogućnost prije otvaranja stečaja – preuzimanje duga.

U Linićevim je rukama

– Postoje zaista razne opcije. Ako ima želje i volje, Mirna će se spasiti, a rješenje drže vjerovnici – potvrdila je Poslovnom dnevniku Mirnina predstečajna povjerenica Branka Malbašić, iskusna stečajna upraviteljica. Prema njezinim riječima, svi potencijalni strateški partneri mogli su ponuditi svoj plan, bez obzira na to s kime uprava Mirne želi ili ne želi razgovorati, što se odnosi na Podravku. Njezin se predstavnik pojavio tek na ročištu za glasovanje 13. veljače, kad je već bilo kasno, i to navodeći da je Podravka zainteresirana te da će preuzeti potraživanje koje HPB ima prema Mirni. I država je kao vjerovnik mogla predložiti svoj plan, ali nitko nije reagirao, kaže.

mirna rovinj ROVINJSKA MIRNA 'Borit ćemo se da odluka o stečaju padne u žalbenom postupku' Rovinj NEKAD VELIKA TVRTKA Unatoč iskazanom interesu Podravke, isprovociran stečaj tvornice ribe Mirna Rovinj

Sada je na potezu država kao većinski vjerovnik. Najviše potraživanja ima Ministarstvo financija (oko 27 milijuna kuna), a na svim nekretninama upisane su hipoteke. Budućnost Mirne u rukama je ministra financija Linića, a Ministarstvo će u stečaju zastupati nadležno županijsko Državno odvjetništvo. Plan nije izglasan, a isteklo je 210 dana za predstečajni postupak pa Fina po zakonu mora predložiti otvaranje stečaja. U zadnji tren teoretski je moguće izbjeći stečaj, no takvo rješenje za Mirnu nije realno.

Posrijedi je pristupanje Mirninu dugu te podmirenje obveza vjerovnicima, što znači da bi prestali uvjeti za otvaranje stečaja. Takva mogućnost nije realna jer bi investitora Mirna stajala dvostruko. Odmah bi trebao podmiriti 30-ak milijuna kuna njezinih obveza, a unatoč tome tvrtka bi se odmah našla u velikim problemima jer joj manjka kapitala za modernizaciju, bez čega ne može biti konkurentna.

Stečajni plan

Financijska injekcija Mirni je potrebna da bi se iz regije gdje sad izvozi prebacila na tržište EU. Rješenja će se tražiti u okviru stečaja, a uz prodaju cjelovite Mirne nudi se i model stečajnog plana, novosti koju je Linić uveo u stečajni zakon potkraj 2012. Taj plan znači osnivanje nove tvrtke na koju se prenosi imovina (osnivači su vjerovnici) te potragu za strateškim partnerom.

U saboru o nagodbama

Dalić: Zakon treba mijenjati prije nego što nastanu još veće štete

Prvotna odluka da se Mirnu pošalje u stečaj potaknula je saborske zastupnike da preispitaju institut predstečajnih nagodbi. Nansi Tireli (HL) upozorila da kod nagodbi kriteriji za sve nisu isti”. Martina Dalić (HDZ) kaže da je sad očito da bit nagodbe nije spašavanje radnih mjesta. – Taj zakon zahtijeva duboke promjene prije nego što iz njega nastanu još veće štete – kaže M. Dalić. (tr/VLM)

Župan V. Flego (IDS)

Neću dopustiti gašenje Mirne radi nekretnina

Istarski župan Valter Flego najavio je da neće dopustiti gašenje Mirne kako bi se netko mogao baviti nekretninskim biznisom.

– Mirnine nekretnine procjenjuju se na više od 200 milijuna kuna pa se ne mogu oteti dojmu da se iza cijele ove afere krije interes lobija kojima je primarni cilj domoći se tih atraktivnih nekretnina. Takvo špekuliranje nije nam prihvatljivo i Istarska županija tome će se oštro usprotiviti – poručio je Flego. Budući da je danas jedan od velikih problema u Hrvatskoj nedostatak industrijske proizvodnje, nikome ne smije biti svejedno kakva će sutra biti sudbina rovinjske Mirne, nastavio je Flego. Zato je Istarskoj županiji i Gradu Rovinju iznimno važno da se spasi proizvodnja, očuvaju radna mjesta te da Mirna nastavi raditi. Kada govori o lobijima koji su bacili oko na atraktivne Mirnine nekretnine, Flego kaže da ne upire prstom ni u koga posebno, ali ističe činjenicu da su te nekretnine mnogima zanimljive.

– Kao župan zalažem se za daljnje ulaganje u razvoj i proizvodnju u Mirni i jedini je prihvatljiv strateški partner onaj koji će razvijati primarni biznis Mirne, sve me ostalo ne zanima – izričit je Flego. Rekao je da razgovara s predstavnicima Ministarstva financija i da se traži rješenje za Mirnu.

– Iza Mirne je tradicija duga više od 140 godina. Tvornica zapošljava 254 radnika, 75 posto svoje proizvodnje proda u izvozu, a prihod za 2012. iznosio je 66 milijuna kuna, što tvrtki omogućava stabilno poslovanje u budućnosti – objasnio je istarski župan. Za Mirnu je vezano i oko 400 lokalnih ribara koji tvornicu redovito opskrbljuju ulovom, zaključio je Flego. (Iva Puljić-Šego/VLM)

Super stvar
Otkrila 'tajni' pretinac u perilici rublja i ostala oduševljena njegovom svrhom: Imate li ga i vi?
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.