Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel za spas

Rješenje za Mirnu: Tvornica stara 135 godina neće staviti ključ u bravu?

riba,prerada ribe
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
20.02.2014.
u 09:21

Stečajni plan model je po kojem se osniva nova tvrtka na koju se prenosi imovina (osnivači su vjerovnici) te traži strateški partner

Apelima za spas Mirne, rovinjske tvornice za preradu ribe, neće se moći udovoljiti kroz predstečajni postupak, ali tvornica s tradicijom dugom 135 godina neće trebati staviti ključ u bravu! Više je mogućnosti na raspolaganju za opstanak Mirne i njezine proizvodnje. Kada je riječ o stečaju, moguće je tražiti strateškog partnera kroz stečajni plan ili brzo prodati tvrtku kao cjelinu na javnoj dražbi. No, postoji i jedna mogućnost prije otvaranja stečaja – preuzimanje duga.

U Linićevim je rukama

– Postoje zaista razne opcije. Ako ima želje i volje, Mirna će se spasiti, a rješenje drže vjerovnici – potvrdila je Poslovnom dnevniku Mirnina predstečajna povjerenica Branka Malbašić, iskusna stečajna upraviteljica. Prema njezinim riječima, svi potencijalni strateški partneri mogli su ponuditi svoj plan, bez obzira na to s kime uprava Mirne želi ili ne želi razgovorati, što se odnosi na Podravku. Njezin se predstavnik pojavio tek na ročištu za glasovanje 13. veljače, kad je već bilo kasno, i to navodeći da je Podravka zainteresirana te da će preuzeti potraživanje koje HPB ima prema Mirni. I država je kao vjerovnik mogla predložiti svoj plan, ali nitko nije reagirao, kaže.

Sada je na potezu država kao većinski vjerovnik. Najviše potraživanja ima Ministarstvo financija (oko 27 milijuna kuna), a na svim nekretninama upisane su hipoteke. Budućnost Mirne u rukama je ministra financija Linića, a Ministarstvo će u stečaju zastupati nadležno županijsko Državno odvjetništvo. Plan nije izglasan, a isteklo je 210 dana za predstečajni postupak pa Fina po zakonu mora predložiti otvaranje stečaja. U zadnji tren teoretski je moguće izbjeći stečaj, no takvo rješenje za Mirnu nije realno.

Posrijedi je pristupanje Mirninu dugu te podmirenje obveza vjerovnicima, što znači da bi prestali uvjeti za otvaranje stečaja. Takva mogućnost nije realna jer bi investitora Mirna stajala dvostruko. Odmah bi trebao podmiriti 30-ak milijuna kuna njezinih obveza, a unatoč tome tvrtka bi se odmah našla u velikim problemima jer joj manjka kapitala za modernizaciju, bez čega ne može biti konkurentna.

Stečajni plan

Financijska injekcija Mirni je potrebna da bi se iz regije gdje sad izvozi prebacila na tržište EU. Rješenja će se tražiti u okviru stečaja, a uz prodaju cjelovite Mirne nudi se i model stečajnog plana, novosti koju je Linić uveo u stečajni zakon potkraj 2012. Taj plan znači osnivanje nove tvrtke na koju se prenosi imovina (osnivači su vjerovnici) te potragu za strateškim partnerom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije