Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privatizacija škverova

Revizija u Brodosplitu: DIV ne ispunjava svoje obveze

18.04.2014., Split - Porinuce Novogradnje 474 za prijevoz teskih tereta.
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
09.09.2014.
u 11:00

Iz Brodosplita poručuju da su već više puta dokazali kako namjenski koriste sredstva i posluju, a izvještaj nisu primili

Godinu i pol od zaključenja ugovora o privatizaciji i restrukturiranju Brodosplita državna revizija nije zadovoljna njegovom provedbom, a resorno Ministarstvo gospodarstva zatražilo je od Ministarstva financija porezni i proračunski nadzor u Brodosplitu na osnovi kojeg će – država donijeti odluku o daljnjim koracima vezano za privatizacijski ugovor. Doznaje se to iz izvještaja o radu Ministarstva gospodarstva u 2013. godini, koji je Državni ured za reviziju uputio u Sabor. Samo Ministarstvo od revizora je dobilo uvjetno mišljenje, a slučaju Brodosplita posvetili su najviše pozornosti.

Hoće li raskinuti ugovor?

Kupac Brodosplita, samoborski DIV Tomislava Debeljaka, po nalazu revizora, ne ispunjava preuzete obveze iz kupoprodajnog ugovora i programa restrukturiranja. Pozivajući se na mišljenje Hrvatske brodogradnje Jadranbrod, državne tvrtke zadužene za nadzor provedbe obveza novih vlasnika u škverovima, u Brodosplitu se državne potpore za restrukturiranje ne koriste namjenski. Tvrdi se da su njima isplaćivane otpremnine radnicima i financirana povezana poduzeća, ne provodi se organizacijsko restrukturiranje prema planu, a i financijski rezultat upućuje na neracionalnost u poslovanju.

S obzirom na to da slična odstupanja u slučaju ostala dva brodogradilišta koja prolaze restrukturiranje, Brodotrogira i 3. maja, iz Hrvatske brodogradnje nisu uočili, revizori su naložili mjere samo za Brodosplit uz napomenu da za nenamjensko korištenje sredstava država ima pravo raskinuti ugovor.

Iz Ministarstva gospodarstva jučer o ovom slučaju nisu željeli davati informacije. No, neslužbeno se čuje da raskid ugovora nikom nije u interesu te kako se on neće automatski pokrenuti nakon ovog izvještaja revizije. Vrlo je vjerojatno, kažu upućeni sugovornici, da bi se moglo pristupiti redefiniranju postojećeg ugovora, uz konzultacije s Bruxellesom.

Iz Brodosplita doznajemo da je proračunski nadzor kod njih obavljen prije dva mjeseca. O konačnom izvještaju nadzora, kaže predsjednik uprave Darko Pappo, u Brodosplitu nemaju nikakvih informacija niti su od Ministarstva zaprimili poziv za razgovor o provedbi obveza iz ugovora i programa restrukturiranja.

Spremni za razgovor

Pappo ističe da je Brodosplit već više puta dokazao kako namjenski koristi sredstva i posluje, za razliku od druga dva brodogradilišta, po novim pravilima, bez gubitaka. Slučaj dva broda koja se navodi u izvještaju HBJ-a i Revizije, prema njegovim riječima, zaključen je 2011. godine i to baš pozitivnim mišljenjem HBJ-a, čak uz krive izračune gubitaka, koji su se pokazali bitno većim. No, dodaje, ovo je izvještaj o radu Ministarstva gospodarstva, a ne o radu Brodosplita. Ipak, kao i iz Ministarstva gospodarstva, ne skrivaju sklonost otvaranju razgovora o ugovoru i programu restrukturiranja. Još prije mjesec dana, kada je sklapan aneks postojećem ugovoru zbog neisplate dvije rate državnih potpora za 2013. godinu, Ministarstvu su predložili da se "osvježi" i redefinira ugovor.

>> Udvostručit ću broj radnika u Brodosplitu, za dvije godine bit će ih 5000

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije