Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovor vjerovnika

Rasplet financijskih zavrzlama: Dalekovodu se otpisuju dugovi

'28.11.2012., Koprivnica - Radnici tvrtke Dalekovod postavljaju opticke kablove za internet i telefonske linije u okolici Koprivnice na dalekovode HEP-a.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
11.01.2013.
u 11:27

Tvrtku će se dokapitalizirati sa 20 milijuna eura po 'simboličnoj' cijeni dionice, dodatna injekcija kapitala iz obveznih mirovinskih fondova

Predstečajna nagodba Dalekovoda trebala bi se okončati do polovice veljače, a ovih dana ugovaraju se zadnji dogovori vjerovnika o otpisu dugova toj tvrtki koja je dužna 1,57 milijardi kuna.

Banke otpisuju polovicu

Prema izvorima bliskim procesu nagodbe banke su popustile i spremne su gotovo polovicu potraživanja mezzanine instrumentima ostaviti po strani, dok bi se preostalih oko 500 milijuna kuna duga refinanciralo uz niže kamatne stope od postojećih. Naime, KPMG, konzultant koji vodi restrukturiranje Dalekovoda, analizom je pokazao da tvrtka nema mogućnost otplate više od pola milijarde kuna financijskim institucijama pa bi zapravo ostatak duga bio de facto otpisan, ali u srednjoročnom razdoblju. Inače, banke su u ovom postupku najvažniji igrači jer, osim što potražuju gotovo milijardu kuna, imaju izuzetno dobru poziciju zato što su jedini vjerovnici koji se realno mogu naplatiti u slučaju bankrota tvrtke.

Kao izlučni i razlučni vjerovnici polažu pravo na više od pola milijarde kuna Dalekovodove imovine. SkyOffice, nekretninski projekt Dalekovoda i Zagreb Montaže, preuzet će Zagrebačka banka koja će ga dalje razvijati. Predstečajna nagodba uvod je u promjenu vlasničke strukture. Naime, planirana dokapitalizacija od 20 milijuna eura, za koju je zainteresiran fond gospodarske suradnje Alternative Private Equity, prema postojećim informacijama trebala bi biti podržana dodatnom injekcijom kapitala iz “poola” obveznih mirovinskih fondova koji, kako je potvrđeno Večernjem listu, žele igrati ulogu u budućnosti Dalekovoda. Pregovara se još o cijeni dionice, ali ona bi trebala biti “simbolična”, odnosno takva da investitoru za 20 milijuna eura osigura većinski udio u tvrtki.

Tata Group partner

Dakle, dogovor se temelji na spremnosti banaka da otpišu velik dio dugova i novim vlasnicima koji će tvrtku s brendom i proizvodom kupiti za nizak iznos. Špekulira se da Tata Group nije odustao od Dalekovoda i da bi se mogao pojaviti kao strateški partner u projektu nakon preuzimanja. Predstečajna nagodba Dalekovoda test je za čitav sustav koji još uvijek ima dječje bolesti poput neinformiranih službenika koji nisu dovoljno educirani za vođenje projekta zahtjeva poput onih koje ima financijsko restrukturiranje tvrtke sa 1700 zaposlenih. Doznajemo da je država odlučila svoja potraživanja upisati prije dokapitalizacije, što će zapravo značiti znatan otpis od 30 milijuna kuna koliko otprilike, prema nekim informacijama, država pokušava naplatiti. Radnicima su osigurana puna potraživanja koja su krajem rujna prošle godine iznosila 16 milijuna kuna. Dobavljači će morati pristati na obročnu otplatu dugova. Jedan dio novca dobit će odmah nakon dokapitalizacije, a drugi dio u doglednoj budućnosti. Na temelju ovog plana Dalekovod bi trebao ostvarivati oko milijardu kuna prihoda godišnje, a uz pravilno vođenje tvrtke i štednju te svježi kapital tvrtka će ostvariti prvi pozitivan rezultat u 2015. godini.

>> Banke će otpisati dio dugova Dalekovoda i uzeti mu nekretnine?

Komentara 1

DU
Deleted user
12:26 11.01.2013.

..."Doznajemo da je država odlučila svoja potraživanja upisati prije dokapitalizacije, što će zapravo značiti znatan otpis od 30 milijuna kuna koliko otprilike, prema nekim informacijama, država pokušava naplatiti. Radnicima su osigurana puna potraživanja koja su krajem rujna prošle godine iznosila 16 milijuna kuna...." A Dinamo je na račun primio 1.500.000.000,00 kuna u 2012. godini!!!!!!?????????? ALI, čim su banke preuzele dio stvari u svoje ruke, NARAVNO da ćemo MI GRAĐANI, platiti loše procjene banaka, loše poteze Dalekovoda, preskupe nabave, neracionalno poslovanje te prelijevanje novca u privatne džepove kojekakvim stimulacijama, menadžerskim ugovorima, putnim i inim troškovima...........A što radi MUP i DORH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije