Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikalci prozivaju Državnu agenciju

Ekonomski genocid nad RIZ-om zbog vrijednog zemljišta

RIZ
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
17.12.2013.
u 17:40

Odluka da se omogući radničko dioničarstvo donesena je jednoglasno, no naknadno je izigrana, tvrde predstavnici sindikata

Zaposlenici tvrtke RIZ-Odašiljači prosvjedom na Markovu trgu željeli su upozoriti na neispunjene obveze Hrvatskog fonda za privatizaciju vezane uz program radničkog dioničarstva.

Na transparentima koje su nosili radnici pisalo je "RIZ-ovih 45 braniteljskih radnih mjesta na putu prema burzi", "RIZ – ESOP Još uvijek čekamo", "Vratite RIZ-u naše dionice i naš novac", "Jedino RIZ – ESOP čuva radna mjesta", "STOP ekonomskom genocidu RIZ-a".

Radnici tvrtke RIZ Odašiljači po 14 su puta prosvjedovali tražeći da se za njihovu tvrtku dozvoli radničko dioničarstvo (ESOP), kako bi sami mogli odlučivati o svojoj sudbini, te su apelirali da se prestane s igrama oko njihove tvrtke. Za sprječavanje tog plana i produljivanje agonije sindikalni predstavnici prozivaju neimenovane članove nekretninske mafije i šefa Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladena Pejnovića. Kažu da tvrtka trenutno, po cijeni dionica, vrijedi oko četiri milijuna kuna, a da joj država duguje 103 milijuna te da je razlog interesa nekretninske mafije vrijednost zemljišta na kojem je tvrtka smještena.

- Da smo smješteni u Pušćoj Bistri Vlada bi nas molila da nas se riješi. Ali kako smo smješteni na lokaciji vrijednoj nekoliko milijuna eura svi tu imaju svoje pipke. Ovo što se radi je sustavan ekonomski genocid i pljačka RIZ-a i radnika RIZ-a. Očito je da postoji sprega pojedinaca iz nekretninske mafije i pojedinaca u državnim agencijama, odnosno u DUUDI-ju - rekla je glavna sindikalna povjerenica Marina Glokević, čiji govor su radnici pozdravili burnim pljeskom i uzvicima.

Čudi je interes države za tako malu tvrtku, koja godišnje na ime poreza i doprinosa u proračun uplaćuje oko 30 milijuna kuna, a napominje da država nije dala RIZ-u ni kune pomoći.
Predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević predložio je da Vlada radnicima pokloni dionice na ime duga od 103 milijuna, a ustvrdio je kako samo ime tvrtke vrijedi 100 milijuna te da radnici vrijede još 100.

Sindikalci tvrde da je 6. veljače na sjednici Upravnog vijeća AUDIO-a (preteča DUUDI-ja) jednoglasno donesena odluka da se za RIZ omogući ESOP, no da je ta odluka izigrana. 

Naime, kad je na osnovi povrata deviznog kapitala tvrtke u iznosu od 17 milijuna dolara HFP pokrenuo obnovu pretvorbe, privremeno je stekao 64% dionica tvrtke, uz obvezu da ih ustupi RIZ-u za ESOP program radničkog dioničarstva.

Umjesto da se inženjerima i radnicima omogući da uđu u vlasništvo tvrtke koju su spasili od propasti, dionice su prenesene na Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a promjenom Zakona o upravljanju državnom imovinom radničko dioničarstvo ograničeno je na 25% udjela. U sindikatu RIZ-a vjeruju da se sve to događa zbog atraktivnih nekretnina tvrtke na koje su mnogi bacili oko.

>>Radnici RIZ-a traže otkup 64% dionica

RIZ-Odašiljači: Dojavama o bombama žele nas uplašiti
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije