Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Propada tvrtka u kojoj su tiskani prvi hrvatski dinari

Poznata čakovečka tiskara Zrinski pred stečajem
11. siječnja 2019. u 17:47 2 komentara 2163 prikaza
Hrvatski dinar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Trgovački sud u Varaždinu imenovao je 9. siječnja Lidiju Lesar za privremenu stečajnu upraviteljicu čakovečke tvrtke Zrinski. Sud je tiskari osnovanoj još 1946. godine kao dužniku zabranio raspolaganje imovinom, a ovlaštenje za raspolaganje prelazi na privremenu stečajnu upraviteljicu koja će voditi poslovanje sve do odluke o otvaranju stečajnog postupka.

Tiskara Zrinski upitna radna mjesta Tvrtka u kojoj su se tiskali hrvatski dinari, poštanske marke i glasački listići u problemima

Ispitat će i mogu li se imovinom dužnika namiriti troškovi postupka te sastaviti pisano izvješće o stanju imovine i obveza najkasnije do održavanja ročišta na kojem će se razmotriti pretpostavke za otvaranje stečajnog postupka. Rasprava je zakazana za 24. siječnja. Sud je odluku donio na prijedlog podnositelja Mirjane Tkalec i tridesetak drugih radnika koje zastupa pravnica Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, za pokretanje stečajnog postupka.

Tiskara Zrinski | Autor : Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Kako tvrtka nema osobu koja bi je zastupala, zahtjev za stečaj pokrenula je preko Sindikata skupina radnika nakon održanog radničkog vijeća. Na dan 5. prosinca 2018. Zrinski je imao neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 61 dana, a nesposobnost plaćanja razlog je za pokretanje stečaja.

Radnici su u zahtjevu naveli da kasni isplata plaća koje nisu dobili od 1. rujna 2018. Minimalne plaće isplatila im je Agencija za osiguranje radničkih tražbina. Zrinski je tvrtka u kojoj su se tiskali prvi hrvatski dinari, poštanske marke i brojne publikacije, a ostala je na manje od stotinjak radnika.

Hrvatski dinar Uveden 1991. Valuta iz ratnih dana: sjećate li se hrvatskog dinara?

Ukupni su dugovi navodno oko 13 milijuna kuna, a zbog nemogućnosti izvršavanja obveza račun je nekoliko puta bio blokiran i deblokiran.

Radnici su upozorili na prodaju strojeva nužnih za nastavak poslovanja, a boje se i za sudbinu nekretnina koje su i najvrednija imovina. Trgovački sud je posljednjeg dana prošle godine naložio prokuristu Vladimiru Haliću da sastavi popis imovine i obveza tvrtke. 

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • Mlach:

    zakaj njih drzava ne poslepa ko jbni skver u splitu i ove istarske pudionicare...kupite im novu tehnologiju....

  • DOBARDAN:

    Kompjutori i printeri uništavaju tiskarsku djelatnost, kao što su eliminirali i velika računovodstva!