Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upitna radna mjesta

Tvrtka u kojoj su se tiskali hrvatski dinari, poštanske marke i glasački listići u problemima

Tiskara Zrinski
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
15.11.2018.
u 14:16

Poslovanje je, navode u Sindikatu, prekinuto, strojevi nužni za nastavak poslovanja se prodaju, a s njima i nekretnine kao najvrjednija imovina

Tvrtka Zrinski d.d. u Čakovcu, u kojoj su se tiskali prvi hrvatski dinari, našla se pred stečajem, a stotinjak preostalih radnika u strahu je za egzistenciju. Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti podnio je Trgovačkom sudu u Varaždinu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad tiskarom, i to u ime 21 radnika koji su se sami odlučili na taj potez jer još nisu dobili plaće za kolovoz i rujan.

Tvrtka nema ni upravu. Nakon što je direktorica Mirjana Ovčar dala ostavku, novi direktor nije izabran. Prokurist je Vladimir Halić koji je u jednom razdoblju bio i direktor. Samo za tih dvadesetak radnika koji su zatražili stečaj trebalo bi osigurati oko 200.000 kuna, a Zrinski od 5. listopada ima blokirani račun i ne može podmirivati ni druge obveze, pa mu za vratom dišu i komunalne tvrtke, Međimurje plin i Elektra, koje prijete iskapčanjem.

Ukupni su dugovi navodno oko 13 milijuna kuna. Ove godine račun je nekoliko puta bio blokiran i deblokiran. Poslovanje je, navode u Sindikatu, prekinuto, strojevi nužni za nastavak poslovanja se prodaju, a s njima i nekretnine kao najvrjednija imovina. Radnici zato od suda traže i da kao mjeru osiguranja zabrani raspolaganje imovinom.

- Dužnik nije vjerovnicima isplatio već dvije uzastopne plaće, a kako proizvodnje i daljnjeg poslovanja gotovo ni nema, izgledno je da im neće isplatiti ni treću - kažu u Sindikatu. Radnici predlažu i da se zabrani provođenje ovrhe ili osiguranja protiv tvrtke i zabrana isplate s njezina računa.

Tiskara Zrinski osnovana je 1946. godine. U tvrtki su se hvalili stalnim ulaganjem u moderne grafičke strojeve i uređaje, obrazovanje i usavršavanje ljudi. Tu su tiskane prve novčanice i marke samostalne Hrvatske, vrijednosnice i birački listići. No, problem je što nije provedeno restrukturiranje. Prije tridesetak godina tvrtka je imala oko 550 zaposlenih, prošle godine bilo ih je 138, a otkako su počele kasniti plaće, radnici su počeli sami odlaziti, tako da ih je sad ostalo 96.

- Dolazimo na posao i radimo s preostalim zalihama repromaterijala, no i one idu kraju. Problem je u bivšoj upravi. Imali smo svojevremeno sedam raznih direktora koje je trebalo hraniti. Kad je počela recesija, počeli su polako odlaziti - kaže radnica Zrinskog (podaci poznati redakciji).

Među zaposlenima je proveden referendum i 60-ak članova sindikata gotovo jednoglasno izjasnilo se da žele stečaj. Prihodi su u posljednjih pet godina prepolovljeni i lani su iznosili oko 27 milijuna kuna. Prosječna plaća bila je oko 3880 kuna. Sedam najvećih dioničara ima 66 posto vlasništva, a najveći među njima je država - Centar za restrukturiranje i prodaju drži 6554 dionica, odnosno 12,19 posto udjela vrijednog oko dva milijuna kuna.

- Trenutno je za javno nadmetanje raspoloživo 29 dionica odnosno 0,05 posto temeljnog kapitala, a ostale su rezervirane po osnovi duga i postupku nacionalizacije. Nakon što se steknu uvjeti za objavu javnog nadmetanja, dionice će biti oglašene na prodaju - kažu u CERP-u. Posljednjih dana počelo se govoriti o potencijalnom kupcu koji bi preuzeo tiskaru.

Pogledajte video: Bruna Esih i Andrej Plenković u Saboru

 

Komentara 5

CA
campa
18:36 15.11.2018.

Očito planirani stečaj menađera firme.Kupili su jeftino dionice od radnika i kad su postali večinski vlasnici onda su se zaduživali.Novci su završavali na privatnim računima a tvrtka je gomilala gubitke.Već viđeno kod nas.

DU
Deleted user
18:18 15.11.2018.

Da su tiskali iskaznice "najpoštenije stranke" ne bi propali.

DE
deda1234
15:16 15.11.2018.

Pa neka isprintaju koju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije