Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PADU

Proizvođači ruše cijenu nafte u borbi za tržište

nafta
Foto: Reuters/PIXSELL
13.08.2015.
u 00:15

SAD je u posljednjih šest godina udvostručio proizvodnju crnog zlata, a raste izvoz kanadske i iračke nafte

Cijene goriva u Hrvatskoj padaju četvrti tjedan za redom. Tako je, prema podacima portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 jučer pojeftinila za 20 lipa, a litra eurodizela za 13 lipa. Cijena eurosupera u četiri je tjedna pala za 75 lipa, a eurodizela za 62 lipe.

Jeftiniji spremnik

Za punjenje spremnika od 50 litara eurosupera tako je sada potrebno izdvojiti 37,5 kuna manje nego prije četiri tjedna, dok je isti spremnik eurodizela jeftiniji 31 kunu.

Manji troškovi za gorivo posljedica su pada cijena derivata na mediteranskom tržištu, odnosno sve jeftinije sirove nafte na svjetskom tržištu. Cijena nafte na globalnoj je razini u padu još od rujna prošle godine. Otad do danas strmoglavila se sa sto dolara na ispod 50 dolara po barelu. U svibnju i lipnju ove godine, doduše, nakratko je iznosila 60 dolara po barelu, no nakon toga opet je uslijedio pad. A cijena nafte pada jer se njezina proizvodnja povećava unatoč stagnaciji potražnje za njom. SAD je tako, piše New York Times, udvostručio svoju proizvodnju nafte u posljednjih šest godina pa su izvoznici crnog zlata u tu zemlju morali naći druga tržišta. Tako se sad saudijska, nigerijska i alžirska nafta bore za kupce na azijskom tržištu pa su proizvođači prisiljeni rušiti cijene. Usto, raste i izvoz kanadske i iračke nafte.

Negativan utjecaj

S druge strane negativan utjecaj pada cijene nafte već osjećaju neke zemlje izvoznice te sirovine, poput Norveške u kojoj je, primjerice, stopa nezaposlenosti skočila na 4,3 posto što je najviše u posljednjih 11 godina.

Analitičari procjenjuju da bi posljedice pada cijene nafte u nekim državama, primjerice Venezueli, Iranu, Nigeriji, Ekvadoru, Brazilu i Rusiji, osim ekonomskih, mogle prouzročiti i političke turbulencije.

>> Padaju indeksi, zlato i nafta, sve veća neizvjesnost

>> Odustaju od bušenja Jadrana jer se nafta više ne isplati

Ključne riječi

Komentara 1

NE
Nepokolebljiv
21:46 13.08.2015.

Jesu li se to Ameri i Zidovi nakrali nafte pa ju sada jeftino prodaju? Amerika je sada najveci proizvodac nafte na svijetu! Zakon zabranjuje izvoz americke nafte pa im je njihova skoro dovoljna! S cijenama nafte oko 50 dolara po barrelu jos im se uvijek isplati proizvoditi naftu "skupim" metodama. Mozda te "skupe" metode i nisu tako skupe kao sto su neki mislili?! Sta sada kazete Putlerovi navijaci? Mozete mu nacrtati male brcice ispod nosa samo sto je prenizak za glumiti Hitlera!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije