Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prognoza: Neto dobit Tedeschija 135 milijuna kuna

Predviđa se da će rezultati poslovanja Atlantic grupe znatno rasti u sljedeće dvije godine.
19. prosinca 2012. u 17:00 1 komentara 5 prikaza
'11.05.2012., Zagreb - Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i vlasnik Atlantic grupe.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Analitičari Erste banke preporučuju akumulaciju dionica Atlantic grupe, a cijenu njezine dionice predviđaju na razini 620 kuna. U prijašnjoj analizi ciljana cijena bila je 585 kuna, a trenutačno je na burzi cijena dionice oko 530 kuna. Iako je zbog kupnje Droge Kolinske smanjena neto dobit Atlantica, istodobno se odmah i osjetio pozitivan utjecaj te akvizicije na prodaju i rezultate na operativnoj razini. Zato su i daljnja očekivanja za Atlantic dobra, a tome pridonosi i nedavno postignut sporazum o refinanciranju.

Kava i šećer pomogli

Rezultati za devet mjeseci ove godine pokazuju da će i rezultati na godišnjoj razini biti dobri. Za cijelu godinu analitičari Erste banke povećali su Atlantic grupi prognozu prodaje za 0,3 posto, na 4,976 milijardi kuna. Operativna bi dobit trebala porasti 6,5 posto, na 405,5 milijuna kuna, dok će neto dobit biti nešto niža u odnosu na prve prognoze, i to 4,5 posto, na 81,1 milijun kuna. No iako se ekonomije u regiji neće potpuno oporaviti u sljedećoj godini, analitičari Erste banke imaju vrlo dobru prognozu za Atlantic grupu. U 2013. godini predviđaju rast prodaje od 3,9 posto, na 5,17 milijardi kuna, operativna bi dobit trebala porasti 5,7 posto, na 428,7 milijuna kuna, dok bi neto dobit trebala biti veća čak 66,2 posto i iznositi 134,8 milijuna kuna. Analitičari Erstea kažu da je na ovogodišnji rezultat značajno utjecao i rast cijene kave i šećera na tržištu. U sljedećoj godini predviđaju blagi pad cijena sirovina.

P/E se poboljšava

Prognoze su dane i za 2014. godinu za koju se predviđa operativna dobit na razini od 454,6 milijuna kuna, što je 26 milijuna kuna bolje od 2013. godine. Što se tiče omjera cijene dionice i neto dobiti (P/E), predviđa se da će ove godine ona biti na razini 21,5, sljedeće godine 12,9, a godinu poslije 10,3.

Očekuje se i da će Atlantic grupa dio proizvodnje Multipowera iz Njemačke preseliti u Hrvatsku nakon što postanemo članica Europske unije.

>>Atlantic grupa dokaz da se i u krizi može dobro poslovati

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu