Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita na radu

Preventa - viša razina sigurnosti

Preventa - viša razina sigurnosti
Foto: Promo
20.10.2015.
u 15:34

Zakonom o zaštiti na radu određeno je da svaki poslodavac bez obzira na djelatnost koju obavlja  i svoju veličinu mora  izraditi dokument pod nazivom Procjena rizika te osposobiti radnike za rad na siguran način

Svaki je poslodavac u Republici Hrvatskoj, bez obzira na djelatnost koju obavlja i svoju veličinu, obavezan organizirati i provoditi zaštitu na radu. Zaštita na radu zakonom je utvrđena osnovna obveza koju poslodavac treba ispuniti vezano uz područje zaštite zdravlja i sigurnosti radnika. Zakon predstavlja normativni okvir koji se u primjeni provodi putem nekoliko desetaka podzakonskih propisa, a kojima se pobliže utvrđuju određeni zahtjevi sigurnosti koji proizlaze iz odgovarajućih direktiva propisanih Europskom unijom.

Zakonom o zaštiti na radu određeno je da svaki poslodavac bez obzira na djelatnost koju obavlja  i svoju veličinu mora  izraditi dokument pod nazivom Procjena rizika te osposobiti radnike za rad na siguran način, a ovisno o svojim specifičnostima, odnosno djelatnosti koju obavlja,  dužan je ispuniti i niz drugih obveza kao na primjer: izrada plana evakuacije i spašavanja, ispitivanje električnih instalacija, radnog okoliša  i strojeva, vođenje propisanih evidencija, liječničke preglede i sl.

Za neispunjenje zakonskih obveza utvrđene su visoke novčane kazne, najčešće od 10.000 do 30.000 kn, kako za pravne tako i za odgovorne osobe, a za propuste vezane uz ispitivanje sredstva rada i radnog okoliša sankcije po inspekcijskom nadzoru uključuju i pečaćenje radnih prostorija.

Tvrtka Preventa specijalizirana je tvrtka za poslove zaštite na radu i tehnička ispitivanja. Mnogo ulaže u razvoj informatičkih sustava na kojima temelji svoj rad, a posebno je ponosna za svoja inovativna rješenja: CRM sustav, programsku aplikaciju za izradu procjena rizika e-Procjena, te na e-Learning sustav za teoretska osposobljavanja iz područja zaštite na radu. Biti broj jedan u Hrvatskoj u tom segmentu cilj je tvrtke Preventa, koja prije svega ističe važnost pružanja kvalitete a ne kvantitete usluga.

Novim zakonskim regulativama, Preventi je omogućeno sklapanje ugovora o vođenju poslova zaštite na radu u tvrtkama do 50 zaposlenih. Velik broj poslodavaca odlučuje se upravo za ovu opciju jer sami nemaju dovoljno znanja niti vremena da bi pored svojih brojnih i opširnih obveza mogli kvalitetno voditi brigu ispunjavaju li uredno propisane obveze zaštite na radu. Ustrojavanje novog Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i redoviti kontrolni nadzori ovlaštenih tvrtki imat će za posljedicu da će se cijela situacija oko zaštite na radu još više uozbiljiti, što će voditi prema kvalitetnijim uslugama na tržištu.

Neprovođenje zaštite na radu i nepoduzimanje preventivnih mjera može svojim neželjenim posljedicama ugroziti poslovanje, stabilnost pa i sam opstanak svake tvrtke, posebno onih manjih jer troškovi koji mogu nastati radi ozljeda na radu višestruku nadmašuju svako ulaganje u prevenciju i sigurnost na radu. Kada stvari završe na sudu radi naknada šteta uzorkovanih ozljedama na radu ili profesionalnim bolestima, novčani ekvivalent štete, odnosno davanje pravične novčane naknade radniku nije jedini trošak s kojim se susreće poslodavac, već mora računati i na različite druge oblike refundacija troškova štete, osobito ako je posljedica ozljede umanjenja radna sposobnost ili invalidnost. U konačnici troškovi mogu narasti i do milijunskog iznosa, što se moglo spriječiti minimalnim ulaganjem u zaštitu na radu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije