Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzimanje Splitske banke

OTP banka Hrvatska sa sjedištem u Splitu

OTP banka preuzela je Splitsku banku
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
15.03.2018.
u 14:00

Nakon integracije 1. listopada, nova jedinstvena banka poslovat će pod imenom OTP banka Hrvatska i imat će sjedište u Splitu

Transakcijom u svibnju 2017. OTP banka je postala stopostotnom vlasnicom Splitske banke. Od tada se provodi vrlo složeni proces integracije banaka, koji će biti zaključen potpunim spajanjem 1. listopada ove godine. Nakon toga jedinstvena banka će poslovati pod imenom OTP banka Hrvatska i imat će sjedište u Splitu. Spajanjem nastaje četvrta po veličini banke u Hrvatskoj, snažno nacionalno prisutna s razgranatom mrežom poslovnica i bankomata i dominantnom ulogom na jadranskoj obali.

Prije donošenja konačnih odluka o sjedištu i imenu banke provedeno je više opsežnih istraživanja koja su, uz standarde koje sa sobom donosi pripadnost OTP grupi, dovela do ove odluke. Brend OTP banke međunarodno je prepoznatljiv u regiji Srednje i Istočne Europe, u kojoj OTP Grupa uspješno posluje u devet zemalja i stalno širi svoje poslovanje. S tradicijom 70-godišnjeg iskustva u financijskoj industriji, OTP Grupa je na svom matičnom tržištu lider u inovacijama i digitalnim rješenjima. Novi, budućnosti usmjeren korporativni brend u skladu je sa strategijom razvoja banke u Hrvatskoj: snažna nacionalna prisutnost, digitalno napredna rješenja, atraktivne ponude i uvjeti za klijente u širokom portfelju proizvoda.

„Spajanjem stvaramo nacionalno snažnog tržišnog igrača, jer nasljeđujemo najbolje karakteristike obiju banaka i njihov vrlo bogati portfelj proizvoda. Uz našu ambiciju razvoja unutar digitalne tranzicije, vjerujemo da ćemo još kvalitetnije i brže rasti nego do sada. Naš se uspjeh i potencijal vidi iz činjenice da smo u ovom vrlo izazovnom vremenu integracije banaka uspjeli ostvariti neto dobit od pola milijarde kuna na razini OTP grupe u Hrvatskoj“, izjavio je Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke.

U sklopu procesa integracije, banke se trebaju pripremiti za informatičko-tehnološku te pravnu integraciju. U međuvremenu se izrađuje nova organizacija buduće banke, u skladu s modernim trendovima u bankarstvu, kako bi se osigurala podrška daljnjoj digitalizaciji poslovanja, ali i visokoj razini usluge na koju su klijenti obje banke naviknuti.

Poslovni podaci OTP grupe u Hrvatskoj:

S bilancom od 44 milijarde kuna OTP grupa zauzima preko 11 posto tržišnog udjela mjereno veličinom aktive. Ukupni portfelj bruto kredita obiju banaka iz grupe iznosi 29 milijardi kuna, a depozitna baza 33 milijarde kuna, što također predstavlja po 11 posto tržišnog udjela. Tržišni udio u segmentu kredita stanovništvu je iznadprosječnih 13 posto, u okviru kojih najveći tržišni udio imaju auto krediti sa preko 50 posto, u kojemu je OTP grupa trenutno najjači tržišni igrač. U segmentu nenamjenskih kredita OTP grupa zauzima 15 posto tržišta. OTP grupa je u 2017. godini ostvarila računovodstvenu neto dobit od pola milijarde kuna.

Sa sjedištem u Splitu, banka će i nadalje zadržati nacionalno-lokalni model organizacije koji se do sada pokazao uspješnim. Središnje funkcije banke će, osim u Splitu, i dalje biti u Zadru i Zagrebu, s regionalnim poslovnim središtima u Dubrovniku, Puli, Osijeku i Varaždinu. OTP banka Hrvatska ostat će predani partner svim svojim tradicionalnim lokalnim zajednicama, sudjelujući u potpunosti u financiranju projekata jedinica lokalne samouprave i regionalne uprave, kao i svojim ulaganjima u društveni, obrazovni, kulturni i sportski razvoj.

 

Komentara 2

DU
Deleted user
14:12 15.03.2018.

Ja pomislih, konacno jedna nacionalna „humana“ banka, pa opet, NISTA!

Avatar superhik74
superhik74
00:56 16.03.2018.

Ma jesi li ti vidio tog "diktatora" Orbana, kupuje nase (Francuske) banke, ma kako se usudjuje. Kupili INU, kupili prvo (pokradenu) Dubrovacku banku a evo sada i (bivsu) Splitsku. Ostali su jos samo Zadar i Sibenik, eto nas ponovno u Austro-Ugarskoj. Glavno je da smo "suvereni i samostalni". Imamo Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije