Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik HUP-Udruge grafičara i nakladnika

Radne snage nema, u grafičku industriju mladi ne žele

08.03.2018.
u 10:57

Nakon krize Agrokora i Algoritma, zaboravili smo potraživanja koja ionako ne bismo naplatili i krećemo od nule s urednim poslovanjem

HUP-Udruga grafičara i nakladnika osnovana je 2014. godine s ciljem zaštite interesa tvrtki iz tih sektora. O radu Udruge pod okriljem Hrvatske udruge poslodavaca razgovarali smo s njenim predsjednikom, Danijelom Keršom, vlasnikom tiskare Kerschoffset.

Koliko Udruga ima članova?

U radu Udruge sudjeluje jako malo kolega, mislim da grafičari još nisu prepoznali Udrugu i eventualne potencijale rada kroz nju pod okriljem HUP-a. Udruga je prilika da ukažemo na to da postojimo i radimo, ali i da trebamo i podršku. U tri godine se puno toga može napraviti ako se vjeruje u mogućnosti takvog rada.

Koji su glavni problemi grafičara u Hrvatskoj?

U ovom času to je nedostatak stručne radne snage, što vidim kao najveći problem i najveću prepreku u razvoju pa i u tekućoj investiciji. Naš specifičan problem je što grafičkih radnika ima premalo, a novi radnici ne dolaze u branšu. Razloga je više – neadekvatno školovanje, nevidljivost grafičke industrije u društvu. Osim toga, danas mladi ljudi ne žele raditi u smjenskom poslu, a to je kod naše proizvodnje nužnost.

Jesu li problem i plaće u sektoru?

Slažem se da primanja nisu posebno stimulativna, ali to je širi problem. Mislim da tiskare, kao i drug poduzetnici, imaju preveliki teret raznih obveza koje je nametnula država i da na kraju ‘stradaju’ plaće. No, to je problem većine proizvodnih i prerađivačkih industrija u Hrvatskoj.

Što država može učiniti?

Primjerice, zaštita na radu mogla bi biti jednostavnija i jeftinija za poslodavca,a da i dalje bude jednako efikasna. Poskupljenje struje za industriju je prošlo u tišini i “bezbolno” i uz ostale poreze i namete koji su tu i ne nestaju, uz probleme na tržištu rada koji nam poskupljuju cijenu rada, uz sve digitalne i ostale tehnologije... grafička industrija još postoji i radi. No, nisam siguran imamo li snage dugoročno sve to izdržati. Država mora shvatiti da uvoz i turizam nisu način na koji Hrvatska može rasti. Vrijeme je za konkretne mjere, koje će pomoći da se proizvodnja oporavi i bude zalog razvoja.

Za što se sve grafičari i nakladnici mogu dobiti novac iz EU fondova?

Mogućnosti postoje prije svega za proizvodne pogone i opremu. Mogu navesti primjer tiskare koju vodim – mi smo usred investicijskog projekta za koji smo dobili potporu iz fondova EU. U praksi, to nije prezahtjevan proces, tako da se ne treba bojati ući u proceduru. Jasno, ako se uopće odlučite dalje ulagati i riskirati s obzirom na okruženje.

Koliko je digitalni tisak, kao suvremena, brza i fleksibilna tehnologija, danas važan za grafičku industriju?

Važan je i postaje sve važniji segment u našem poslovanju. U svakom slučaju digitalni dio raste, ali ne uvijek i ne nužno na štetu ostalih segmenata.

Što je članove Udruge više pogodilo – slom Algoritma ili 
problemi u Agrokoru?

Zapravo je dobro što se to dogodilo, jer smo sad resetirali stanje, zaboravili potraživanja koja ionako ne bi naplatili i krećemo od nule s urednim poslovanjem. Ako smo preživjeli dosad... vjerujem da ćemo i odsad. Problem je što su takvi sustavi tako dugo mogli funkcionirati na leđima dobavljača i na nerealnom poslovanju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije