Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potezi nove izvanredne uprave Agrokora

Peruško vraća u igru Sberbank

07.03.2018.
u 08:32

Roll-up kredit dospijeva u lipnju pa se pregovara s mogućim financijerima. Struktura novih kreditora vjerojatno neće biti ista

Prioritetni su ciljevi Fabrisa Peruška i Irene Weber, članova izvanredne uprave Agrokora, sklapanje nagodbe vjerovnika, implementacija te nagodbe i vođenje operativnog poslovanja Agrokora. Sklapanje i model nagodbe bit će u fokusu Peruška, a Weber ima zadatak voditi svakodnevno poslovanje cijelog koncerna. Najveći zaokret u odnosu na mandat Ante Ramljaka svakako je odnos prema najvećem pojedinačnom vjerovniku – Sberbanku. Peruško je najavio da su vrlo blizu dogovoru – Sberbank bi povukao tužbe, a Peruško bi mu priznao 1,1 milijardu eura tražbina.

Konklava u Zadru

Održana su već tri sastanka s predstavnicima ruske državne banke, ali u Agrokoru procjenjuju da bi za tjedan dana mogli sklopiti sporazum. Povratak Sberbanka procesu bi dao veći legitimitet, a i ne bi prijetila opasnost od dizanja velikih tužbi odmah po isteku lex Agrokor. Rusima je osporeno oko devet milijardi kuna tražbina, a sada su priznate 31,4 milijarde kuna tražbina.

– Očekujem da ćemo vrlo uskoro imati dogovor. Interes postoji s obje strane da taj problem maknemo sa stola čim prije – rekao je Peruško. Sberbank nije jedini jer će se razgovarati i s drugim vjerovnicima čije su tražbine osporene kako bi okupili što veću alijansu oko modela nagodbe za čije je donošenje potreban glas vjerovnika koji drže 66 posto tražbina. S vjerovnicima će se održavati tjedni sastanci, od kojih je prvi počeo u srijedu navečer jer je cilj do 10. travnja imati usuglašenu nagodbu. U jednom zadarskom hotelu članovi vjerovničkog vijeća provest će dva dana. Na stolu će biti nacrt nagodbe koji je izradio AlixPartners, ali i nacrt nagodbe koji su modificirali dobavljači. Dogovorit će se i hoće li vjerovnici s plaćenim tražbinama moći glasovati za nagodbu. Adris Grupa i Alca, podsjetimo, na toj je osnovi osporila 10 milijardi kuna tražbina, ali usvajanje principa značilo bi manji utjecaj dobavljača.

Naime, prema podacima izvanredne uprave, do kraja ožujka dobavljačima će biti plaćeno 490 milijuna eura graničnog i starog duga, a isplaćeno im je i 16 milijardi kuna za novu robu posljednjih deset mjeseci. Ukupno im je podmireno 58 posto duga u prosjeku, a ostatak od 3,7 milijardi kuna duga ulazi u nagodbu. U Zadru će se stoga otvoriti i pitanje plaćanja graničnog duga. Veliki posao koji čeka Peruška je i refinanciranje roll-up kredita jer dolazi na naplatu u lipnju. Već se pregovara s mogućim financijerima, a već je sada jasno da će struktura novih vjerovnika tim kreditom biti promijenjena. Inače roll-up kreditori neće se namirivati vlasništvom, već će taj iznos od 1,06 milijardi eura ostati kao dug društva. Izvanrednoj upravi želi ustrojavanje stalnog vjerovničkog vijeća, ali to će ovisiti o Visokom trgovačkom sudu. S obzirom na zakonske rokove sud neće imenovati tijelo prije svibnja.

Maloprodaja u minusu

Na računu Agrokora trenutačno leži oko 1,7 milijarda kuna, od kojih je jedan dio novac iz roll-up kredita, a drugi prikupljen iz poslovanja. U siječnju je u maloprodaji i veleprodaji ostvareno 896 milijuna kuna, što je pad prihoda od pet posto u odnosu na plan, a iako Konzum ne plaća ni kune kredita, već samo robu i najam, sektor maloprodaje i veleprodaje u minusu je 21 milijun kuna. Ipak, to je manji gubitak nego što se očekivao u mjesecu koji je tradicionalno loš za sektor. U proizvodnji hrane bolja je situacija i zabilježena je profitna marža od 21 milijun kuna, dok je u sektoru poljoprivrede pad cijene svinjetine i uljarica prouzročio niže prihode od očekivanih. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije