Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Poznati izlagači ali bez zvučnih imena kupaca

pozgaj
ARHIVA VL
17.01.2010.
u 19:29

Prostora za sniženje cijena nemamo i jedino što nas može spasiti je količina za koju moramo imati tržište, ali su narudžbe za 2010. pale i 50 posto - kaže Zdravko Požgaj, predsjednik uprave Požgaj grupe i grupacije Drvo u graditeljstvu pri HGK

Kina nam nije problem, no s Rumunjskom i Poljskom koje su u velikoj mjeri devalvirale svoje valute, pa su im sirovine i cijene sve kvalitetnijih proizvoda i 15 posto niže, na europskom se tržištu ne možemo mjeriti. Prostora za sniženje cijena jednostavno nemamo i jedino što nas može spasiti je količina za koju moramo imati tržište, ali su narudžbe za 2010. pale i 50 posto – kaže Zdravko Požgaj, predsjednik uprave Požgaj grupe i grupacije Drvo u graditeljstvu pri HGK. Njegova tvrtka Parketi Požgaj zajedno s još devet hrvatskih tvrtki – Arkada, Drvoproizvod, Lipa, Pan parket, PPS Galeković, Solidum Žužić, Spačva, Evolen i Exportdrvo – izlažu ovih dana na najvećem svjetskom specijaliziranom sajmu podnih obloga Domotex u Hannoveru i poput ostalih 1400 poduzeća iz 60 zemalja traže nove smijernice za dalje poslovanje, nadajući se optimističnijim signalima s tržišta. No, stanogradnja je i u Europi pala 40-ak posto, tako da su se i sajamski trendovi promijenili. Umjesto novih proizvoda, predstavljaju se uglavnom poznati, ali nema poznatog kupca. Događa se borba za svaki kvadrat, kome što “utopiti”, da plivaš i da ti je glava iznad vode – objašnjava Požgaj, čija tvrtka na EU tržište izvozi više od 70 posto proizvodnje parketa.

Na upit što se u krizi isplati proizvoditi, odgovara kako je važna samo cijena kojoj hrvatski drvoprerađivači ne mogu konkurirati. Hrvatske su šume drvoprerađivačima izuzetno puno pomogle da prebrode prvi udar krize. No sirovina je i dalje preskupa. Čeka se dalja pomoć države, status velikog kupca kod HEP-a, veće i dostupnije direktne potpore – umjesto 63, koliko su dobili lani, i 250 milijuna kuna u 2010., 30 posto manje rabate finalistima, društveno odgovorniju javnu nabavu... Što se tiče najavljenih Vladinih mjera za pomoć proizvođačima, drvoprerađivači koji izlažu u Hannoveru kažu kako one u ovome trenutku mogu biti samo za zadržavanje zaposlenosti. Nitko u ovoj godni neće ulaziti u nove investicije i tehnologije.  No, da je Vlada do sada 53 milijarde kuna uložila u drvnu industriju, umjesto u brodogradnju, sada bi u Hrvatskoj bilo čak 200.000 više radnih mjesta, tvrde drvoprerađivači. Ovako, dok su se svi bili angažirali oko Peveca, DI je u godinu dana izgubila oko 7000 radnih mjesta, a nitko nije ni trepnuo, ogorčeni su.

No, unatoč krizi, drvoperarađivači su i lani izvezli oko milijardu dolara proizvoda, što je oko 8 posto ukupnog izvoza RH. Usporedbe radi, ukupni prihod DI u lanjskoj godini je 7,8 milijardi kuna u 2008. u čemu su državne potpore sudjelovale s manje od 1 posto, a brodogradnja 6,5 milijardi kuna uz 2,5 posto državnih potpora, kažu izlagači. Tvrde kako domaće tvrtke pune proračun, a ne Ikea, zbog koje se sele i naplatne kućice.

S obzirom koliko drvoprerađivači participiraju u hrvatskom BDP-u, na Danu Hrvatske u Hannoveru, za očekivati je bilo da će im podršku dati i neki od viših Vladinih dužnosnika, koji često nazoče i puno marginalnijim sajmovima. No, na sajmu je bio prisutan samo Stipe Velić, ravnatelj Uprave za drvnu industriju Ministarstva reionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. I to je jedan od pokazatelja, kažu drvoprerađivači, da država uopće nema izvoznu strategiju. Renault na prijetnju Sarkozyja iz polvali proizvodnju clia iz Slovenije, kako bi se u Francuskoj sačuvala radna mjesta, a mi pričamo o EU i uvažavanju tržišnog natjecanja. U svim školama na podu mora biti slavonski hrast – to je dozvoljeno i Vlada to može propisati. To rade i Nijemci, poručuju.

Na sajmu u Hannoveru, prisutan je i trend pada broja izlagača, s obzirom na krizu i veliki pad stanogradnje, a ova privredna grana servisira graditeljstvo s odgodom od šest mjeseci. U 2008. i 2009. parketari su još odrađivali ranije ugovore, a početkom 2010., narudžbe su pale i 50 posto. Plaćanje se u sektoru proteglo na više od 120 dana, a roba se o dalje mora isporučivati iako ne znate hoće li trgovac u međuvremenu otići u stečaj ili platiti, kaže Požgaj.

Hrvatski izlagači na sajmu u Hannoveru, kojega će posjetiti više od 45.000 specijaliziranih posjetitelja, sudjeluju u organizaciji HGK te uz potporu MRRŠVG.

Komentara 1

Avatar sebastian
sebastian
22:22 17.01.2010.

Nasi politicari neznaju nista o trzistu i ekonomiji, oni uvijek metnu prioritete na krivu stranu,ovaj put na brodogradnju..!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije