Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HEAD HUNTERI

Potražnja za kadrom bez oglašavanja

04.04.2009.
u 13:02

U posljednje vrijeme manji je broj oglasa za tražena radna mjesta. Istina je da je zbog krize potražnja pala, no većina head hunting kuća to ne osjeća, posebno one specijalizirane za top menadžment, jer je upravo za tom razinom menadžera potražnja velika. Najveći broj transfera se, naime, odnosi na smjenu u upravama.

Traže se nove uprave
– Kompanije traže iskusnije menadžere koji se mogu suočiti s kriznim situacijama. Riječ je o smjeni menadžmenta koji nije ostvario očekivane rezultate ili nije kompetentan suočiti se s problemima – kažu u Adeccu Hrvatska i potvrđuju da se visoke pozicije uobičajeno traže bez objave, u strogoj diskreciji.

Najčešći razlozi tome su što se uglavnom radi o headhuntingu iz konkurentskih kompanija (vrbovanje), pa objava nije potrebna, zatim zato što kompanije nisu iskomunicirale planirane promjene internim kadrovima ili osobi koja se smjenjuje, te zato što se kandidati na visokim pozicijama uobičajeno ne javljaju na oglase jer ih i ne prate.

Do njih se dolazi uglavnom kroz preporuke i networking. Sanja Brkić Fakleš, direktorica Pederson&Partners u Hrvatskoj potvrđuje da je trend smanjenja oglasa prisutan već nekoliko godina jer se naše tržište rada počelo razvijati, a tvrtke su uvidjele neke od prednosti takva načina oglašavanja.

Zbog već spomenutog razloga, kada tvrtka želi smijeniti nekoga tko radi na tom radnom mjestu, ali mu ne želi dati otkaz dok ne nađe zamjenu, zatim u slučaju kada ulazi nova tvrtka na tržiste i ne želi da to konkurencija zna, kada tvrtka nije sigurna želi li zamijeniti postojeću osobu, pa želi prvo ispitati postoje li zaista bolji kandidati na tržistu, kada tvrtka želi izbjeći veliki pritisak kandidata na tvrtku, te eventualne ‘intervencije’ već želi posao selekcije obaviti neovisno o bilo kakvim pritiscima sa strane, ili pak iz razloga što bi potencijalni kandidati imali neko mišljenje ili se zbog predrasude ne bi javili na oglas ako bi bio vidljiv.

Metodologije
Mirjana Šlat, direktorica Neumman Internationala u Hrvatskoj primjećuje pak da nema posebnog trenda povećanja ili smanjenja oglasa u posljednje vrijeme, nego da kao i obično metodologija koja će se koristiti ovisi o traženom profilu i rukovodećoj razini, o stupnju povjerljivosti potrage, o raspoloživosti traženih kandidata na tržistu, o širini regije u kojoj se potraga obavlja, kao i o tome je li tvrtka za koju se kandidat traži više ili manje poznata na tržištu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije