Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lista

Postali milijarderi iako su napustili fakultet i nemaju diplome

'bill gates'
' '
01.12.2010.
u 21:30

Business Insider izbrojio je 15 milijardera svjetskoga glasa koji u svoj životopis ne mogu uvrstiti diplomu, a neki su napustili i srednju školu

Fakultetska diploma uvjet je vrhunske karijere, a samim tim i bogatstva, no ne baš u svakom slučaju. Business Insider izbrojao je 15 milijardera svjetskoga glasa koji u svoj životopis ne mogu uvrstiti diplomu.

S farme do Ikee

Istina, neki su naslijedili bogatstvo, ali ima i onih koji su počeli ni od čega. Ingvar Kamprad, primjerice, odrastao je na farmi u Švedskoj, i sa "šačicom" gotovine koju mu je otac ostavio kad je navršio 17 godina jer je uspješno završio srednju školu, podigao je Ikeu i učinio je poznatim i uspješnim brendom, a sebi priskrbio golemo bogatstvo. Prema pisanju Business Insidera, Ingvar Kamprad težak je 23 mlrd. dolara. Ipak, prvi na listi najbogatijih i bez diplome, najpoznatiji je nezavršeni student Bill Gates, osnivač Microsofta. Vrijedi 54 milijardi  dolara, a studirao je na Harvardu. Nakon njega je s bogatstvom od 28 mlrd. dolara Larry Ellison, koji je također napustio Harvard, a novac je zaradio također u informatičkoj tvrtki Oracleu na čijem je čelu od osnivanja.

Neki i bez srednje

Španjolac Amancio Ortega vrijedan je 25 mlrd. dolara sa završenom srednjom školom. Vlasnik je tvrtke Industrija de Diseno Texstil u sklopu koje je i Zara. Dolazi iz skromne obitelji, a kada je dionice svoje tvrtke ponudio na burzi, postao je najbogatiji Španjolac još 2001. Christy Walton, teška 24 mlrd. dolara i suvlasnica WalMarta, završila je srednju školu. Nijemac Karl Albrecht, također je bez diplome, vrijedi 23,5 mlrd. dolara, zahvaljujući trgovačkom lancu ALDI. Li Ka-shing iz Hong Konga čak nije uspio završiti ni srednju školu. Već sa 15 godina napustio je školovanje. Vrijedi 21 milijardu dolara, a bogatstvo stječe trgujući nekretninama i dionicama. Liliane Bettencourt, koja je naslijedila kozmetičku tvrtku L'Oreal i vrijedi 20 mlrd. dolara, nije se zamarala školom.

Lee Shau Keem vrijedi 18,5 mlrd., u poslu je s nekretninama, a iako nije završio faks, njegova fundacija dijeli stipendije odličnim učenicima. Michele Ferrero, vrijedan 17 mlrd. dolara, bez škole vodi tvornicu čokolade Ferero Rocher. Michael Dell, osnivač Della, vrijedi 14 mlrd. dolara, a napustio je fakultet u Teksasu. Paul Allen, suosnivač Microsofta, Savitri Jindal, najbogatija Indijka, vlasnica Jinal grupe, Roman Abramovič, ruski oligarh, te Leonardo del Vecchio na listi su najbogatijih 15 bez diplome. Posljednji ima nekoliko počasnih diploma iako nikad nije upisao fakultet.

Ključne riječi

Komentara 42

MA
marko53
21:41 01.12.2010.

Kod nas bi bili već u zatvoru zbog pljačke sirotih proletera.

FE
ferovac
22:05 01.12.2010.

Odlično, samo potičite ljude da ne završavaju fakultete. S glupom nacijom se lakše vlada, što svakodnevno (nažalost) iznova potvrđujemo. Ljudi, pamet u glavu, treba se čuti glasa od nas kad vidimo da nas vozaju!!

MA
marko53
21:40 01.12.2010.

Zato se mi možemo pohvaliti s 500 doktora svake godine.Iz sociologije, filozofije i pravnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije