Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podravka:

"Poslujemo bolje nego ikad prije, ne žuri nam se u dokapitalizaciju"

Podravka
Marijan Sušenj/Pixsell
09.02.2011.
u 11:35

Dokapitalizacija nema smisla ako ne kažemo na što ćemo potrošiti novac, zato radimo na strategiji – kaže Vitković.

Podravkina uprava i konzultantska kuća BNP paralelno rade na dvama projektima: definiranju nove strategije i dokapitalizaciji kompanije. Do 1. travnja oba bi projekta trebala biti gotova te prezentirana Nadzornome odboru – kazao je jučer Miroslav Vitković, šef uprave koprivničke prehrambene kompanije.

Financije stabilne

Vitković tvrdi kako dvije teze koje se u posljednje vrijeme provlače u medijima – da je dokapitalizacija Podravki potrebna kako bi sanirala štetu od operacije Spice te da se upravi žuri da je provede – ne odgovaraju istini.

– Priča o tome da nam se žuri i da je sve već dogovoreno ne stoji. Podsjećam da je Podravka nedavnim dugoročnim kreditom od 100 milijuna eura posve stabilizirala financije. Mi u dokapitalizaciju zbog toga ne moramo ići. Taj potez razmatramo isključivo u kontekstu razvoja i širenja putem akvizicija. Osim toga, Podravka posluje bolje nego ikad prije, a rezultat u sezonski “depresivnom” siječnju bio je pozitivan vjerojatno prvi put u posljednjih 50 godina – izjavio je Vitković.

Objašnjava da su definiranje nove strategije i moguća dokapitalizacija usko vezani.

– Najprije moramo odrediti koje ćemo biznise razvijati, a koje možda ugasiti. Moramo odrediti koje su nam potencijalne preuzimačke mete i tek onda vlasnicima možemo ponuditi dokapitalizaciju. Ona nema smisla ako im točno ne kažemo na što ćemo potrošiti njihov novac – kazao je šef Podravkine uprave, ali nije želio otkriti potencijalne “mete”.

Vitković kaže kako poslovodstvo razmatra nekoliko modela dokapitalizacije, koja bi bila u rasponu od 500 milijuna do milijarde kuna. Sve će ovisiti i o zainteresiranima za takav financijski projekt, a prije svega o tome hoće li u njemu sudjelovati država.

Na potezu OMF-ovi

Jednostavna računica na temelju sadašnjih vlasničkih udjela pokazuje da bi, u slučaju dokapitalizacije u iznosu od 500 milijuna kuna, država u Podravku trebala upumpati oko 130 milijuna kuna svježeg novca, obvezni mirovinski fondovi 108 milijuna, budući vlasnik “malteških” dionica oko 50 milijuna kuna...

Suzdrži li se država od ulaska u dokapitalizaciju Podravke (čime bi se i smanjio njezin vlasnički udjel sa sadašnjih 26 posto), veći financijski teret morali bi preuzeti OMF-ovi.

Oni trenutačno drže gotovo 22 posto udjela u Podravki, a u poslovnim krugovima već se mjesecima spominje njihova zainteresiranost za “malteški” paket od 10,64 posto. Ako “odobre” dokapitalizaciju koja bi se provela plasmanom nove serije dionica, tada bi to trebalo značiti samo jedno – da su OMF-ovi odlučili steći iznadpolovičnu vlasničku kontrolu u koprivničkoj kompaniji i da su za to spremni odriješiti kesu.

Komentara 6

SO
Somelier
13:56 09.02.2011.

\"Poslujemo bolje nego ikad prije, ne žuri nam se u dokapitalizaciju\" E, tu smo. Nikada Podravka nije bila u krizi. Sve je bilo izmisljeno. Uvijek sam tvrdio da Podravka izvrsava sve obaveze spram svojih radnika i kooperanata i da krizee nema. Htjelo se ljude natjerati na ulicu i preko neke izmisljene dokapitalizacije Podravku za sice prodati Tedesiju. Lopovska i komunisticka posla

SJ
Sve je uzalud
13:57 09.02.2011.

Prestalo se krasti

DA
danijelav
14:22 09.02.2011.

došla malo kontrola i odmah bolje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije