Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Podravka tvrtka od "posebnog interesa"

podravka
Josip Maljak
15.10.2009.
u 18:51

Jurčić kao zastupnik ne smije biti šef NO-a Podravke pa će ona postati tvrtka od posebnog državnog interesa.

Ne vidim kako bi netko mogao preuzeti Podravku ako mirovinski fondovi ne prodaju svoje dionice, komentar je novog predsjednika NO-a Podravke Ljube Jurčića na posljednja nagađanja da je norveška tvrtka Rieber&son krenula u preuzimanje koprivničke tvrtke i prije nego što je on formalno preuzeo Nadzorni odbor. Podravkina dionica bila je u četvrtak dionica dana, sa 4,7 milijuna kuna prometa i prosječnim dnevnim skokom cijene od 15 posto, a u jednom trenutku dionica je rasla i do 338 kuna. Sam Jurčić razloge za velik rast cijene smjestio je u područje psihologije.

Sukob interesa
U investicijskim se krugovima čuje da su Podravku uglavnom kupovali mali ulagači, uvjereni da će na tome zaraditi ako dođe do pokušaja preuzimanja. Mirovinski su fondovi stajali po strani. Razloge za skok cijene brokeri pronalaze i u Jurčićevu imenovanju, kojemu će prethoditi i zanimljiva odluka Vlade. Kako bi Jurčiću dali pokriće prema Zakonu o sprečavaju sukoba interesa, premijerka Kosor i šef HSS-a Friščić namjeravaju Podravku proglasiti kompanijom od posebnog državnog interesa. On kao saborski zastupnik ne može biti član NO-a tvrtke koja nije u većinskom vlasništvu države ili na popisu poduzeća od posebnog interesa. Jurčić će, inače, u NO-u raditi bez naknade, što je također regulirano spomenutim zakonom – prema kojemu može dobiti samo naknadu “putnih i drugih troškova”.

Tvrtka pak najavljuje da će tijekom listopada i studenoga otkazati 153 ugovora o radu, uz stimulativnu otpremninu.

Išla i Petrokemija
Osim Podravke te uobičajeno T-HT-a, na meti ulagača našla se i Petrokemija, čijom su dionicom ostvarena 6,4 milijuna kuna prometa. Interes za tu dionicu također su pobudila nagađanja da je američki fond Blackstone (koji je obilazio Todorića u RH i Miškovića u Srbiji) krenuo u kupnju državnih gubitaša s potencijalom te da im je oko zapelo i za petrokemijski biznis na Balkanu. Iako je pod utjecajem povoljnih vijesti iz svijeta dan počeo rastom cijena, Crobex je poslovanje završio s neznatnim padom.

Komentara 1

JA
Jaane
19:29 15.10.2009.

Naravno da je Podravka tvrtka od posebnog interesa, kad je othranila i odškolovala generacije Koprivničanaca čiji su starci poštenim radom u istoj zaslužili penziju, Naravno da je od posebnog interesa, kad jedna cijela Županija od nje živi. Sramota je samo da su raznorazni Cinoberi i Presvetli uspjeli je baciti na koljena. I sramota je da rođeni Koprivničanci koji nisu, niti ne žele biti podobni - trbuhom za kruhom idu u druge gradove u potrazi za poslom.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije