Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

PDV od travnja možda i 26%, uvodi se porez na dividendu

Slavko Linić kazao je da će se porez vezati uz vrijednost imovine i korištenje te kako je obaveza vlasnika da imovinu stavi u funkciju ili plati porez
29. prosinca 2011. u 09:06 217 komentara 4 prikaza
'16.01.2010., Zagreb - U sjedistu SDP-a na Iblerovom trgu odrzana je 7. sjednica Glavnog odbora SDP-a. Slavko Linic.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Slavko Linić pojavili su se na okruglom stolu časopisa Lider koji je bio posvećen izvozu kako bi predstavili prve poteze nove vlade.

Mirovine se neće dirati

Čuvanje kreditnog rejtinga ostaje im prioritet, a proračun za 2012. sastavljat će više puta, kresanjem postojećih troškova, ali i uvođenjem novih poreza. Slavko Linić već je za 1. srpnja najavio prvi rebalans proračuna koji će predstaviti u veljači. Za srpanj je rezervirano i ključno porezno iznenađenje – uvođenje poreza na imovinu koji bi trebao zamijeniti postojeću komunalnu naknadu.

– Čuvanje kreditnog rejtinga ujedno je i bitka za kamate i dugačke rokove povrata kredita, što je jako važno za investicijske projekte u energetici i na željeznici koje počinjemo – kazao je Linić te dodao da će upravo zbog kamata smanjivati rashode, neovisno o tome što će biti s prihodima. Branko Grčić tvrdi da će se proračun sastavljati uz pretpostavku laganog rasta BDP-a i inflaciju od 2 do 2,5 posto, ali je dodao kako je svjestan da će cijelu 2012. pratiti niz upitnika. Linić kaže da neće dirati mirovine jer 70 posto umirovljenika nije u stanju pokriti osnovne mjesečne potrebe. Kad je riječ o plaćama, ministar financija nije bio tako izričit, rekao je da je masa plaća prevelika pa slijedi preustroj i racionalnija organizacija državne uprave. Razmatra se povećanje opće stope PDV-a odmah pri donošenju proračuna, no Vlada će zadržati nultu stopu PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove, a uvest će se i nove međustope da bi se zaštitile ugrožene skupine (djeca) ili pojedine grane. Porez na dobit neće se bitno mijenjati, ali će se uvesti olakšice za reinvestiranu i zadržanu dobit. Prepolovit će se ili svesti na trećinu parafiskalni nameti, izrijekom je spomenut vodni i šumski doprinos, spomenička rentu te komorski doprinos. Uvodi se i porez na dividendu, no odredio bi se neoporeziv limit kod malih dioničara. Ključna porezna preraspodjela dogodila bi se od srpnja pretvaranjem komunalne naknade u imovinski porez.

– Porez na imovinu vezat će se uz vrijednost imovine i njeno korištenje. Svaka imovina koja je balast koštat će vas puno. Obveza je vlasnika da imovinu stavi u funkciju ili će plaćati visoke naknade – kazao je Linić. Porez na imovinu bio bi prihod lokalnih jedinica, a njegovo uvođenje išlo bi paralelno sa smanjenjem doprinosa na plaće.

HBOR-u novac

Bit će donesen i novi zakon o financijskom poslovanju, koji će rok plaćanja PDV-a povećati sa 30 na 45 dana. Javni će sektor morati plaćati svoje obveze za 30 dana, a nakon 60 dana ne smije biti neplaćenih obveza ni u privatnom sektoru.

Kad je riječ o rješavanju problema nelikvidnosti, Vlada će upravama blokiranih tvrtki dati 30 dana da se nagodi s vjerovnicima, a ne uspiju li u tome, država će pokušati postići nagodbu unutar 90 dana ili će tvrtke u stečaj.

Linić tvrdi da će uvesti vrlo visoke poreze na imovinu u stečaju, što će destimulirati vjerovnike da otežu s postupcima. Mijenjat će se i zakon o bankama kako bi im se omogućilo da potraživanja od tvrtki pretvore u vlasničke udjele i nastave ih nesmetano financirati. Vlada će ići i na dokapitalizaciju HBOR-a za 500 milijuna kuna kako bi se pokrili posebni programi.

Izgledi nisu sjajni, ali jako ćemo se po

Izgledi nisu sjajni, ali jako ćemo se potruditi da ih promijenimo

– Izgledi nisu sjajni, treba se jako potruditi da ih mijenjamo – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić. Iduće godine treba krenuti sa svim pripremljenim projektima i u privatnom i u državnom sektoru, najavio je, a veliki će investitori dobiti dodatne koncesije. Iz Grčićevih se izjava može iščitati da bi najveće proračunske uštede mogle biti u području subvencija i diskrecijskih transfera koji teže desetak milijardi kuna. Štedjet će se i na broju dužnosnika. – Nadam se da u konačnici nećemo morati dirati plaće i mirovine – rekao je Grčić. Odmah će početi i izrada jedinstvenog registra socijalnih potpora.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti