Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investitori

Pad potrošnje i nezaposlenost loše utječu na tržište kapitala

'28.12.2009., Zagreb - Novcanica od 200 kuna, ilustracija.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
17.11.2013.
u 16:58

Najveći dio anketiranih investitora loše prognoze ima za dionice Diokija, Dalekovoda i Ingre

Najveći dio hrvatskih profesionalnih investitora smatra da će daljnji pad potrošnje i povećanje nezaposlenosti imati najznačajniji negativan utjecaj na hrvatsko tržište dionica, a zbog čega će, doći do pada vrijednosti burzovnog indeksa Crobex-a. Anketu provodi portal iCapital-ova među profesionalnim investitorima na tržištu kapitala, a pomaže u identificiranju ključnih trendova na tržištu. Ispitivanje je obavljeno među njih 39.

Tržište nije precijenjeno

Najveći dio anketiranih investitora loše prognoze ima za dionice Diokija, Dalekovoda i Ingre, a dobre za AD Plastik, povlaštene dionice Adrisa, Valamar Adria Holdinga i Ledo.

Investitori smatraju da će najnegativniji utjecaj na tržište u sljedeća tri mjeseca imati rezultati kompanija uvrštenih na Zagrebačkoj burzi, kao i daljnji pad potrošnje i povećanje nezaposlenosti, a što će se odraziti na tržište dionica i u sljedećih godinu dana. Kao najpozitivniji događaj njih 28 posto, izdvojilo je utjecaj potencijalnih privatizacija.  Negativan utjecaj na tržište, kažu, imat će i BDP, pa većina njih očekuje da će u ovoj godini njegov pad biti od 0,5% do 3%. Većina i očekuje da će se tečaj kune u odnosu na euro u sljedeća tri mjeseca nastaviti kretati na razinama iznad 7,60, dok manji dio investitora smatra da bi kuna mogla ojačati na razinu između 7,55 do 7,60. Nakon brzog rasta tečaja u trećem kvartalu koji je uzrokovan razduživanjem banaka, trgovinskim deficitom, slabijom državnom fiskalnom pozicijom i povećanjem bankarskih rezervacija, isti izvori slabljenja tečaja kune prisutni su i trenutno tako da ne čudi što  ispitanici i dalje očekuju nastavak trenda slabije kune i tečaj iznad 7,6, objašnjavaju autori ankete.

Što se tiče vrednovanja hrvatskog tržišta dionica, većina stručnjaka smatra da je hrvatsko dioničko tržište podcijenjeno, dok ga manji dio smatra fer vrednovanim. Niti jedan ispitanik ne misli da je hrvatsko tržište dionica precijenjeno. 

Izbjegavati obveznice

Boljim smatraju ulaganja u sljedeće tri mjeseca u dionice tržišta u razvoju, hrvatske dionice i dionice razvijenih tržišta, a lošije prognoze imaju za tržište obveznica, prije svega domaće korporativne obveznice. Negativan stav anketiranih prema državnim obveznicama izazvan je sve nepovoljnijim kretanjima vezanim za javni dug i proračunski deficit, ali i općenitije i BDP-om i nezaposlenošću u Hrvatskoj. Negativno mišljenje prema korporativnim obveznicama ne čudi s obzirom na probleme domaćih kompanija. Većina anketiranih investitora očekuje smanjenje vrijednosti zlata u sljedeća tri mjeseca. I u prethodnim anketama raspoloženje prema zlatu se promijenilo i ispitanici su negativni oko zlata još od početka drugog kvartala 2013. Cijenom zlata trguje se u rasponu između 1.200 i 1.400 dolara. Slično je i s naftom na koju je većina ispitanih u prethodnim mjesecima bila bullish, ali se nakon rasta nafte do 110 i vraćanja na oko 95 dolara te nakon blagog smanjenja tenzija na Bliskom istoku stvorila ravnoteža između „medvjeda“ i „bikova“.

Komentara 1

LU
lutomirski
20:43 17.11.2013.

prije nekoliko mjeseci ste vikali kupite obveznice, i drzava je izdala obveznice u USA, a sad govorite izbjegnite obveznice, a ja sam onda govorijo hvala, mi imamo dosta klosetpapira, i jos uvijek govorim tko ulaze u Hrvatsku sa ovakin figuramaama u Saboru, taj mora biti lud, a sta je sa porijeklom iomovine, sto vec 20 godina vicete, kakoi, nista od toga, niti jedan od tih figura u Saboru nije fabrikant, ali posjeduje bogatstvo, kuce, skupe jahte i ponasa se kao da ima fabriku. Znaci treba sve ispitati i oduzeti im sve te kuce na babu, na sestru,na zenu , na sina itd. kod mene to nebi funkcioniralo. Bravar je sam naredijo prikazati porijeklo imovine, ali izgleda da bi vas sve trebalo prvo poceti vjesati na trgu Bana Jelacica, koliko zla ste vi Hrvatskome narodu nanijeli..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije