Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Otvoreno predstavništvo HGK u Sarajevu: BiH nam je prirodni vanjskotrgovinski partner

Na temelju jačanja gospodarske suradnje i ukupni će međudržavni odnosi biti bolji
04. travnja 2018. u 21:17 3 komentara 415 prikaza
Luka Burilović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Otvaranje predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Sarajevu koje će djelovati pri hrvatskom veleposlanstvu u BiH dio je starategije objedinjavanja kapaciteta koje Hrvatska ima u inozemstvu kako bi jačala političke ali i gospodarske veze s važnim državama, kazala je danas ministica vanjskih i europskih poslova u Sarajevu. Sličan model spajanja klasične i gospodarske diplomacije koriste Austrija i Njemačka, dodala je ministica.

Stjepan Mesić Unatoč odbijenici Sarajevo uporno, i dalje žele uručiti priznanje Stjepanu Mesiću

Na temelju jačanja gospodarske suradnje i ukupni će međudržavni odnosi biti bolji a Hrvatskoj je to posebni interes jer ima zadaću brinuti o pripadnicima hrvatskog naroda u BiH i time doprinositi uspješnoj i stabilnoj BiH i poziciji Hrvata u njoj, dodala je i najavila kako će sljedeće tjedna ured HGK biti otvoren i pri Generalnom konzulatu Hrvatske u Mostaru.

- Odabrali smo Sarajevo jer je BiH nama prirodni vanjskotrgovinski partner i uvijek među pet najvažnijih zemalja - kazao je predsjednik HGK Luka Burilović. Hrvatska je od 1996. na vrhu popisa najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH pri čemu se iz godine u godinu bilježi stalno povećanje trgovinske razmjene. Njena ukupna vrijednost u 2017. dosegnula je gotovo 2,2 milijarde eura pri čemu je izvoz iz Hrvatske u BiH bio vrijedan više od milijardu i pol eura.

Dragan Čović Dragan Čović: 'BiH će sigurno ući u EU 2025. zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom' Dunja Mijatović Preuzela dužnost Stručnjakinja iz BiH nova povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava pučka kuhinja Jozo Pavković Umro kao siromah, a pučkim kuhinjama ostavio 500.000 eura
OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • antun sklepic:

  ako im je dosada i išlo nekako sad će ih HGK osakatit

 • Avatar comparator
  comparator:

  Zašto je tako lako prešućena zolja u Banjoj Luci ispaljena na neke naše tvrtke ?

 • IvanLu:

  Tek sada?!? Bože sačuvaj nesposobnosti!