Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzela dužnost

Stručnjakinja iz BiH nova povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava

Dunja Mijatović
Foto: Vijeće Europe
03.04.2018.
u 07:57

Smatram kako su ljudska prava doista univerzalna i da sve države mogu biti predmet analize, rekla je Mijatović

Bosanskohercegovačka stručnjakinja za ljudska prava Dunja Mijatović u utorak je preuzela dužnost povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava, priopćeno je iz te institucije. 

Mijatović je izabrana na tu funkciju na skupštini Vijeća u siječnju te je prva žena na tom položaju na kojem nasljeđuje Nilsa Muižnieksa (2012. - 2018.), Thomasa Hammarberga (2006.-2012.) i Alvara Gil-Roblesa (1999.-2006.). 

"Namjeravam zadržati ostavštinu rada prijašnjih povjerenika i održati sposobnost ove institucije da brzo i efikasno reagira u zaštiti ljudskih prava. Smatram kako su ljudska prava doista univerzalna i da sve države mogu biti predmet analize", rekla je Mijatović.

Govoreći o prioritetima, nova povjerenica je naglasila kako je "njezina vizija jednostavna i kako se može sumirati u jednoj riječi - implementacija". 

"Norme, rezolucije i sporazumi su tu da nas vode. No potrebna nam je i politička volja kako bi ih realizirali. To nije pitanje samo za vlade. Moramo znatno pokrenuti naša društva u njihovoj implementaciji i uključiti svakoga u dijalog o ljudskim pravima", istaknula je Mijatović. 

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čiji je cilj održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine te ju sačinjava 47 država – cijela Europa osim Bjelorusije i Kosova, te Rusija, Turska i države Kavkaza. 

Vijeće je u proteklom razdoblju prisutno u javnosti kao institucija koja je stvorila i provodi implementaciju Istanbulske konvencije. 

Komentara 3

BA
bakulušić
12:19 03.04.2018.

Ovo je jedinstvena mogućnost da gospođa implementira bosansko-hercegovačka iskustva preostalom dijelu Europe. Mi Hrvati ćemo posvjedočiti kako je izbor dobar i kako je Bosna i Hercegovina uzorni primjer zaštite ljudskih prava. I poželjeti Europi slična iskustva. Sa i bez Istanbulske konvencije.

AL
alf
11:59 04.04.2018.

Kada se radi o ljudskim pravima, dali je to samo zastita za zene ili je zastita za sve? Nekako mi to izgleda cudno, uvijek su zene na tim pozicijama. Mozda je potrebna samo jedna kvalifikacija, a to je da ucestvujes u Pride paradi. Dali itko zna nesto o tome izboru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije