Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unatoč odbijenici

Sarajevo uporno, i dalje žele uručiti priznanje Stjepanu Mesiću

Stjepan Mesić
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
03.04.2018.
u 12:35

Bivši hrvatski predsjednik pisanim je očitovanjem odbio primiti kompromitirano priznanje

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić neće doći u Sarajevo 6. travnja iako su mu gradske vlasti planirale tog dana uručiti priznanje počasnog građanina a i dalje se pripremaju to učiniti unatoč jasnoj odbijenici nekadašnjeg šefa hrvatske države, prenio je danas portal "Dnevnog avaza".

Iz Mesićeva ureda u Zagrebu potvrdili su kako će bivši hrvatski predsjednik potkraj ovog tjedna boraviti u posjetu Makedoniji i Sandžaku te stoga sigurno neće biti u Sarajevu 6. travnja koji se tamo obilježava kao dan grada u znak sjećanja na njegovo oslobođenje od okupacije u Drugom svjetskom ratu 1945. godine.

Gradske vlasti Sarajeva ove godine taj datum žele obilježiti na posebno svečani način te su planirali pustiti u pogon obnovljenu uspinjaču za Trebević koja je desetljećima bila simbol grada a postupno je uništena na početku posljednjeg rata 1992. godine.

Uz uobičajene dodjele šestotravanjskih nagrada očekivalo se kako će svečanost uveličati i Mesić kojemu bi bilo uručeno priznanje počasnog građanina.

Kao ovogodišnji laureat tog priznanja, Mesić je "uskočio" odlukom Gradskog vijeća nakon što je za to priznanje ranije predložen nobelovac Orhan Pamuk pa mu je ono ipak uskraćeno, što je izazvalo skandal.

Gradsko povjerenstvo za dodjele priznanja najprije je jednoglasno poduprlo prijedlog izdavačke kuće Buybook da se nagradi čuvenog turskog književnika no potom je to isto povjerenstvo bez ikakvog pojašnjenja odluku revidiralo s obrazloženjem kako Pamuk nije učinio dovoljno za Sarajevo.

U Buybooku su pak ocijenili kako je zapravo riječ o dodvoravanju sarajevskih vlasti, koje kontrolira SDA, režimu turskog predsjednika Tayyipa Erdogana kojega Pamuk otvoreno i odlučno kritizira.

Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake (Stranka demokratske akcije) rezervno rješenje pronađeno je u Mesiću iako je bivši hrvatski predsjednik pisanim očitovanjem na Skakinu adresu odbio primiti kompromitirano priznanje.

Iz njegova ureda su pojasnili kako je Mesić poslao osobno pismo i Pamuku želeći doznati što književnik misli o cijeloj situaciji no nikakav odgovor u Zagreb još nije stigao.

Unatoč tim činjenicama u gradskoj upravi Sarajeva računaju kako će Mesić ipak doći 6. travnja. U to vjeruje i Velija Katica, predsjednik povjerenstva koje je davalo i oduzimalo nagradu Pamuku da bi je na kraju dodijelio Mesiću.

"Mesićev dolazak ne dovodim u pitanje. On nije neozbiljan čovjek, dobio je odluku da će dobiti priznanje, da je imao nešto protiv rekao bi nam tada", izjavio je Katica.

Gradonačelnik Skaka tvrdi pak kako ne zna ništa detaljnije te kako će se o svemu još raspitati.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) kazao je pak kako je i on čuo da Mesić čeka Pamukov odgovor pa će onda odlučio što će i kako će.

Pojasnio je kako Mesić od neželjene nagrade ne može pobjeći, došao on po nju ili ne.

"Ukoliko i ne dođe, nagrada je njegova, a može mu se uručiti 25. studenog i iduće godine 6. travnja", Gavrićevo je stajalište.  

Pogledajte i galeriju - Mesić je 2000. skupio više glasova od Tuđmana 1997.:

Stjepan Mesić
1/7

Komentara 38

AG
Agricola
16:01 03.04.2018.

Kad će Hrvatska Mesiću suditi za veleizdaju? Država je krenula u krivo otkad je on kršeći Ustav i hrpu hrvatskih zakona izdilao one dokumente s oznakom državne tajne i to je kao ništa. Također, netko je otkrio identitet Mirka Raškovića kao hrvatskog agenta u srpskim redovima i opet nikome ništa. A za takve stvari se u Americi doslovno gubi glava. I onda neki dan vidim jednu sliku, neka baka došla prodati malo domaće mlade kapule, stavila na neki sanduk, i na slici se vidi neki policajac koji piše prijavu, a jadna baka se stisla od straha. To je slika Hrvatske. To treba promjeniti. Zapamtite dobro što vam Agricola kaže: dok god se Mesiću ne bude sudilo za veleizdaju, Hrvatska neće naprijed, i nikakav rast BDP-a i slične stvari neće joj pomoći, jer su joj to veleizdajničkom Mesićevom rabotom potkopani sami temelji.

DU
Deleted user
12:51 03.04.2018.

Hahahaha Mesić ih odbio...ha ha ha na niske grane ste spali....recite mu da će poslije svečanosti ON skupljati čekove, to uvijek upali kod njega....

PU
Pukovnik
13:07 03.04.2018.

Veleizdajnik, lažov, lopov, preljubnik, alkoholičar - to su još dobre stvari koje se mogu reći za njega. Ljudsko toksično smeće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije