Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Otvoren novi pogon Sirele vrijedan 43,5 milijuna kuna

Otprilike polovinu vrijednosti investicije u novu proizvodnu liniju i novoizgrađeno hlađeno skladište gotovih proizvoda, odnosno 22,3 milijuna kuna, osigurao je Dukat, potpora iz proračuna Europskog poljoprivrednog fonda iznosila je 18,16 milijuna kuna, a potpora iz državnog proračuna 3,2 milijuna
17. svibnja 2019. u 14:59 5 komentara 328 prikaza
Plenković otvorio novi pogon bjelovarske Sirele vrijedan 43 milijuna kuna
Foto: Damir Špehar/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/14

U Bjelovaru je u petak otvoren modernizirani i prošireni proizvodni pogon tvornice Sirela, u vlasništvu Dukata, vrijedan 43,5 milijuna kuna, a otvorenju je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Biljana Borzan "NAJDONATOR" Dukat i Konzum donirali najviše hrane u 2018. godini

Otprilike polovinu vrijednosti investicije u novu proizvodnu liniju i novoizgrađeno hlađeno skladište gotovih proizvoda, odnosno 22,3 milijuna kuna, osigurao je Dukat, potpora iz proračuna Europskog poljoprivrednog fonda iznosila je 18,16 milijuna kuna, a potpora iz državnog proračuna 3,2 milijuna.

Direktor Dukata Alen Fontana istaknuo je da ta tvrtka u posljednjih 12 godina uložila 500-tinjak milijuna kuna. "Dukat je danas regionalna kompanija, koja samo u Hrvatskoj zapošljava 1.600 zaposlenika, a u bjelovarskoj Sireli, koja predstavlja vrlo važan dio grupe, njih 350", kazao je.

Podsjetio je da Dukat u Hrvatskoj čine zagrebački pogon, karlovački KIM-a i Sirela, koja je ujedno i najveći izvoznik u grupi, primarno sireva. Lani je izvezla 2,76 milijuna kilograma sireva, a izvoz čini 32 posto prihoda Sirele. Većina izvoznih operacija Sirele odnose se na tržišta Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Tvornica za preradu i proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda KIM Karlovac slavi 50. obljetnicu KIM PROSLAVIO 50 GODINA Prije deset godina spašeni su od propasti, a sada izvoze u 14 zemalja svijeta

U odnosu na 2014. godinu, koju uzimaju kao referentnu zbog ulaska Hrvatske u EU, proizvodnja u Bjelovaru povećala se 20 posto, naglasio je Fontana. Dodao je da se u bjelovarsku tvornicu do kraja iduće godine namjeravaju uložiti još 14 milijuna kuna.

Premijer Plenković izjavio je da ovom investicijom Dukat doprinosi kvaliteti proizvoda, jačanju brenda, stvaranju novih radnih mjesta koja su nužna za zaustavljanje iseljavanja, a povećani proizvodni kapaciteti pridonijet će rastu izvoza.

Dodao je kako je Hrvatska svjesna izazova s kojima se suočava poljoprivreda i posebice mljekarski sektor te dodao kako je glavni cilj prehrambena neovisnost Hrvatske.

Dukat podržavaju program potpore proizvođačima Dukat najavio rast otkupnih cijena mlijeka

Otvorenju pogona nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, saborski zastupnik Miro Totgergeli, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • svitilnik:

    Velika podrška Sireli i Dukatu, naravno i vlasnicima koji ulažu u razvoj i zapošljavanje u Hrvatskoj. No u nekim stvarima se ne mogu složiti s gospodinom Fontanom. Dukat je uvijek bila velika tvrtka i mislim da nije dovoljno da ostane ... prikaži još! regionalna tvrtka (u biti i ne znam što to znači regionalna). Dukat je europska tvrtka i njeni proizvodi moraju se prodavat na tržište Europe a i šire. Hrvatska je djel EU da bi se njeni proizvodi prodavali u njoj, da bi imala veće tržište. Dijel suveriniteta smo i dali radi toga. Dalje, Dukat mora tražiti riješenja dobave mlijeka od hrvatskih proizvođača. To je od iznimne važnosti za Dukat i hrvatsku državu

  • YuBastards:

    Pogon za pravljenje sira od nazovi-mlijeka uvezenog iz Bosne?

  • ujo41:

    za članak iznad o poplavi stana- trebala si.pitat milanovića za savijet on je preživio tsunami u svom stanu