Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Otkriveno veliko nalazište plina kod Slatine

Ina i MOL kao ravnopravni partneri u ovom projektu sudjeluju u financiranju istraživanja i podjeli proizvodnje sa 50 posto udjela oba partnera.
23. lipnja 2010. u 15:44 5 komentara 9 prikaza
plin
Foto: Josip Maljak/Pixsell

Zajednički projekt Ine i MOL-a vezan uz istraživanje pograničnog hrvatskog i mađarskog područja u dravskoj potolini iniciran 2006. godine potpisivanjem ugovora u mađarskom gradu Zalaegerszegu rezultirao je otkrićem plinsko-kondenzatnog potencijala polja Zalata - Dravica na hrvatskoj strani ugovornog područja  Slatina - Zalata, navodi se u Ininu priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

U priopćenju se nadalje navodi kako je ispitivanje na 3170 metara dubine pokazalo dotok plina u količini 370 tisuća prostornih metara na dan s manjom količinom kondenzata. Ispitivanjem je također potvrđeno kako se radi o komercijalnim količinama plina na hrvatskoj strani istražnog objekta.
- Preciznije vrednovanje novog nalazišta slijedi nakon interpretacije podataka dobivenih 3D seizmikom i izrade ležišne studije - poručuju iz Ine i dodaju kako će sada  napori oba partnera biti usmjereni na razradu otkrivenog polja radi početka proizvodnje i priključenja na plinski infrastrukturni sustav.

Ina i MOL kao ravnopravni partneri u ovom projektu sudjeluju u financiranju istraživanja i podjeli proizvodnje sa 50 posto udjela oba partnera. Prije tri godine otkriveno je plinsko-kondenzatno polje na mađarskoj strani granice, a  u travnju ove godine pristupilo se ispitivanju bušotine s hrvatske strane.

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • sadaive:

    Zašto se mi hrvati ne možemo nositi s teretom samostalnosti?

  • boki2105:

    vau, koja vijest...hoče li sad logičnim slijedom pojeftiniti plin? moš mislit, kakva smo držvava jedino će cijena gore ići..

  • Antiša:

    Nije li u Milni na Braču još u prošlom stoljeću otkriveno nalazište plina koji se ne eksploatira. Zašto?