Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požeška tvornica

Orljava se seli iz zatvora da bi se lakše i prije mogla prodati

orljava
Foto: Duško Mirković/Pixsell
15.11.2016.
u 07:00

Potencijalnim ulagačima neugodno je što prije ulaska u pogon moraju proći kroz kaznionicu pa ga država kao vlasnik želi premjestiti

Za tekstilnu tvrtku Orljava država je našla novu lokaciju, na koju bi se trebao preseliti pogon toga najvećeg domaćeg proizvođača muških košulja, kako bi se tvrtka mogla lakše prodati. Naime, potencijalnim ulagačima velik je teret predstavljala činjenica da, prije nego što uđu u tvornicu, moraju proći kroz Kaznionicu u Požegi. Država, koja je u potpunosti vlasnik Orljave, postigla je dogovor s jednim domaćim koncernom u čije će se prostore u Požegi useliti oko 350 radnika Orljave, a taj će koncern dobiti olakšicu pri najmu državnog prostora na drugoj lokaciji u zemlji. Orljava je prije tri godine završila predstečajnu nagodbu, potraga za ulagačem traje već dulje vrijeme, a očekuje se da će se s novom lokacijom taj proces brže privesti kraju. Zbog problema s likvidnošću Orljavi je novi vlasnik neophodan.

– Plasman na domaće tržište pao je zajedno s krizom pa, dok smo nekad prodavali 200.000 košulja godišnje, sada ih u Hrvatskoj plasiramo svega 50.000. Preseljenjem u nove pogone planiramo proizvodnju proširiti i na nove segmente jer tekstilna industrija u zemlji sve teže preživljava. Još smo prije nekoliko godina zato pokrenuli i usluge tapeciranja namještaja. Sada se gotovo 80 posto naše proizvodnje odnosi na izvoz, a najviše za našeg višegodišnjeg kupca, njemačku tvrtku Olymp. Godišnje proizvedemo oko 400.000 košulja – kaže predsjednik uprave Orljave Luka Balenović.

Kao i za ostale tvrtke u tom sektoru problem je konkurentnost pa kupci sve više traže proizvođače u zemljama s nižom cijenom rada – od Makedonije, Bugarske do Bangladeša. U zemlji Orljava šiva za MORH, banke, hotele, Croatiju Airlines.., no nema kontinuiteta pa je teško i računati na stalne prihode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije