Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIREMITE SE ZA BUDUĆNOST

Održano je prvo od ukupno četiri najcool predavanja o financijskoj pismenosti: „Bilo je genijalno“

Financijska pismenost
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
23.10.2019.
u 10:43

Financijska pismenost nikad nije bila toliko zabavna: Za to su se pobrinuli stand-up komičar Ivan Šarić, lovac kviza Potjere Dean Kotiga i financijski analitičar Željko Kardum

Pred dvoranom Fakulteta Elektrotehnike i Računarstva u poslijepodnevnim satima počeli su se okupljati znatiželjni studenti FER-a i nekoliko drugih fakulteta. Upravo je počinjalo prvo #RaiffeisenFutureBoost predavanje o financijskoj pismenosti. I polučilo je izvrstan uspjeh: Više od sto studenata pažljivo je pratilo izlaganje. U organizaciji Raiffeisen mirovinskih fondova i Večernjeg lista, stand-up komičar Ivan Šarić, lovac popularnog kviza Potjera Dean Kotiga i financijski analitičar Željko Kardum pred punom su dvoranom na pitak, informativan i zabavan način upoznali studente s osnovnim pojmovima iz svijeta osobnih financija. Na predavanju su između ostalog, obrađene teme što je to ustvari novac i kako s njime pametno raspolagati, kako odgovorno koristiti bankarske proizvode, od kredita i kreditnih kartica pa sve do štednje, ali i kakvi sve mirovinski fondovi postoje, po čemu se razlikuju i kako sve to zapravo funkcionira.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Led je probio Ivan Šarić, koji je pozdravio okupljene studente i svojim prepoznatljivim pristupom, duhovitim opaskama i komunikacijom s publikom odmah osvojio simpatije svih prisutnih.

Kako investirati

Na početku predavanja, sva su se trojica na humorističan i zabavan način prisjetili nekih svojih ne baš tako genijalnih financijskih poteza iz mlađih dana. Pa smo tako primjerice saznali na što je Ivan Šarić potrošio svoj kompletni budžet za maturalno putovanje, a Dean Kotiga je ispričao kako nekoliko godina čekao da napuni 18 godina jer se htio natjecati u kvizu Tko želi biti milijunaš? San mi je bio, kako je rekao, otvoriti pitanje za pola milijuna kuna. Došao je do iznosa od 250.000 kuna, ali do milijuna nije došao. Osvojeni iznos od 32 tisuće kuna investirao je u jedan drugi san, što se ipak nije pokazalo kao najbolja moguća investicija. Financijski analitičar Željko Kardum objasnio je slikovitim primjerom kako niz od super prilika ponekad ne rezultira financijski odgovornim ponašanjem.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Odlične reakcije i zanimljiva pitanja

Dio predavanja posvećen je mirovinskim fondovima, a Željko Kardum je objasnio kako funkcioniraju sva tri stupa mirovinskih fondova. Istaknuo je kako štednja u čarapi neće spasiti vaš novac od inflacije, te kako je treći dobrovoljni mirovinski stup dobar izbor jer članovi dobrovoljnog mirovinskog fonda uplatama ostvaruju prinos kojim povećavaju vrijednost uplaćenih sredstava. Osim toga, svi koji se odluče povećati svoju mirovinu ulaganjem u treći mirovinski stup dobit će državna poticajna sredstva od 15 posto na maksimalno uplaćenih 5000 kuna, što iznosi 750 kuna godišnje. Prednosti uplaćivanja u treći mirovinski stup je to što možete početi uplaćivati i ako niste u radnom odnosu, uplate nisu obavezne, a sam član dobrovoljnog mirovinskog fonda odabire visinu, trajanje i dinamiku uplata u fond.

Zaredala su se i pitanja iz publike, pa je tako studente, između ostalog, zanimalo kako mirovinski fond odlučuje u što će ulagati sredstva kako bi ostvario najbolje prinose i najbolju vrijednost za svoje korisnike, koliko su sredstva uplaćena u treći stup mirovinskog fonda sigurna, ali i koliko ima smisla ulagati u mirovinske fondove ako zaživi koncept univerzalnog dohotka.

Na kraju predavanja održana je nagradna igra, odnosno kratki kviz od pet pitanja u kojem je Mislav, inače student Filozofskog fakulteta, osvojio pametni telefon.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

„Jako sam zadovoljan samim konceptom predavanja, jer smo nešto što mnogima djeluje jako komplicirano i nerazumljivo uspjeli približiti mladim ljudima. Mislim da je svima okupljenima bilo zabavno i meni je bilo zabavno i jako se veselim sljedećim predavanjima. Ovo je bilo genijalno“, kazao je Ivan Šarić.

Predavanje je prokomentirao i Dean Kotiga. „Odaziv je bio super, ljudi su bili uključeni pratili o čemu se priča i postavljali jako kvalitetna pitanja. Mislim da je cijeli projekt odlično zamišljen i da je ovo bio početak jedna puno veće priče“, izjavio je.

U kratkom susretu nakon predavanja, sretni dobitnik nagrade Mislav kratko je dobacio: „Vi ste mi najdraži lovac u Potjeri“ i svima izmamio osmijeh na lice. Nakon prvog predavanja u Zagrebu slijede predavanja u istom sastavu u Osijeku i Splitu, a posljednje četvrto predavanje u Zagrebu. Ulaz na sva predavanja je slobodan i svi su pozvani, a na kraju svakog predavanja održat će se nagradni kviz u kojem će najbrži koji zna točan odgovor na postavljeno pitanje osvojiti pametni telefon.

Istraživanje

Prema istraživanju koje su prije četiri godine proveli Hanfa i HNB u suradnji s Ministarstvom financija RH, prosječna ocjena financijske pismenosti u Hrvatskoj iznosi samo 11,7 bodova od mogućih 21. Najlošiji rezultat pokazali su mlađi od 19 godina, kod kojih je financijska pismenost ocijenjena s tek 9,3 bodova. Stoga je Raiffeisen mirovinski fondovi u suradnji s Večernjim listom odlučili četiri predavanja na temu financijske pismenosti organizirati na četiri fakulteta u tri hrvatska grada, i to na način da bude zanimljiva i razumljiva mlađoj publici.

Sadržaj je nastao u suradnji s Raiffeisen mirovinskim fondovima

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije