Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pišu novi zahtjev

Odbijen zahtjev Brodosplita za predstečajem; Debeljak: Napravili smo administrativnu grešku

Brodosplit
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/5
03.05.2022.
u 14:58

Nije riječ o sporu u kojem netko nas tuži već smo mi tužitelji, tako da smo ga stvarno zaboravili navesti. Previdjela je jedna od naših odvjetnica. Podnijet ćemo odmah novi zahtjev - ispričao je Debeljak za Večernji list

Trgovački sud u Splitu odbio je zahtjev Brodosplita za pokretanje predstečajnog postupka. Potvrdio nam je to Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita. - Točno. Imamo puno odvjetnika i jedan od njih zaboravio je navesti jedan sudski spor. Razlog je formalno-pravna greška koju ćemo ispraviti i poslati zahtjev ponovo – kaže Debeljak.

Napominje kako je riječ o sporu u kojem se Brodosplit pojavljuje kao ovrhovoditelj.

- Nije riječ o sporu u kojem netko nas tuži već smo mi tužitelji, tako da smo ga stvarno zaboravili navesti. Previdjela je jedna od naših odvjetnica. Podnijet ćemo odmah novi zahtjev – ispričao nam je Debeljak. Brodosplit još uvijek čeka odgovor HBOR-a na zahtjev da mu se odobri kreditiranje kako bi izašao iz novčanih poteškoća u kojima se kompanija našla jer mu je prekinut dotok financiranja, nakon što se VTB banka koja ga kreditira, a u ruskom je vlasništvu našla pod međunarodnim sankcijama zbog Ruske agresije na Ukrajinu.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list arhiva

Međutim, ministar financija Zdravko Marić, gostujući u Dnevniku Nove TV je rekao kako još uvijek očekuju da im Brodosplit odgovori na pitanja koja su im postavili da bi donijeli odluku i da problem nije u HBOR-u. - HBOR i svi mi moramo imati punu sliku kakvo je stanje tog brodogradilišta. Nema dijeljenja novca poreznih obveznika na lijepu riječ. Tražimo odgovore na pitanja. HBOR je u petak ponovo slao upite, nisu odgovorili na pitanja. Uvijek se postavlja pritisak da je problem u HBOR-u, ali nije – rekao je Marić i naglasio kako u Brodosplitu moraju pokazati i dokazati financijsku održivost. Rekao je i kako je HBOR već uložio 70-ak milijuna eura, državni proračun još 30-ak, ali Brodosplitu treba još i više, s obzirom na poslove koje bi mogli dobiti.

- Uz tekuće probleme kompanija ima i određene razvojne potencijale i to uzimamo vrlo ozbiljno u obzir. Imaju određene narudžbe za velike gradnje. Sve moramo ozbiljno razmotriti, ali moramo imati temeljne odgovore na neka pitanja – rekao je Marić, što je Debeljaku bilo drago čuti.

- Drago nam je i zahvalni smo ministru da u stručnim tijelima vide razvojne mogućnosti i trenutnu poziciju Brodosplita. Dat ćemo sve potrebne podatke kako bi što prije stručna tijela mogla obraditi naš zahtjev i tako pomogla Brodosplitu, zaposlenicima i budućem izvoznom razvoju – poručio je Tomislav Debeljak.

Proizvodnja u Brodosplitu je obustavljena iako imaju četiri aktivna projekta na kojima su radili. U škver svakodnevno dolazi 600-injak zaposlenika koji rade na obalno-ophodnim brodovima za MORH i još jednoj novogradnji, a veći dio od ukupno 1500 zaposlenih su kod svojih kuća otkako je u travnju prekinuta proizvodnja. Radnici Brodosplita nisu dobili tri zadnje plaće.

Ključne riječi

Komentara 7

LE
lepizg
15:35 03.05.2022.

Previše je novaca oprao ili još nije? Ušao u vlasničku strukturu brodosplita sa nekoliko milijona eura. Država jamac i otpisala kompletne dugove i dala lopovu nekretnine u ruke za cijenu dizalica i suhog veza. Danas raspolaže ili je dao na na hipoteku cjelo vlasništvo brodosplita. Ne poštuje rokove isporuke zbog čega kupac nije htio preuzeti svoj brod sa svojom opremom Golden Horizon. Kupac ga je utužio i za kašnjenje i za opremu.Taj isti brod je opterećen sa 20 miliona eura većim iznosom na hipoteku od njegove stvarne vrijednosti. Brod prodan vlastitoj sestri a taj iznos nikada nije uplačen na račun brodosplita. Brodovi iz serije omiš za HM kasne dvije godine. Ne plaća porez državi. Ne plaća podizvođače koji nisu dio njegovog portfelja. Od njegovih 30 firmi 25 u dugovima ili stečaju. Radnici omalovažavani i rade bez da uredno primaju plaću. Radnike iznajmuljuje sam sebi preko sestrinskih firmi i tako povećava dobit a samim time rashod tih istih firmi je veći. Već viđeno kod personallisinga. Država ga ne kontrolira nego potiče njegovu megalomaniju. Već viđeno kod Todoriča. Vrijeme je da mu netko kaže : nečeš više razbojniče! Vrijeme je za prdekanu ...

HA
HERCEGOVA@AC
15:10 03.05.2022.

Dajte mu još par milijardi kuna poticaja, kao i Rimcu. Ipak su oni domoljubi.

PA
Pahor
16:10 03.05.2022.

Pa da, to se lako pobrka, razumljivo je. Ti duzan menji, ja tebi... tak svejedno ionako sve placaju građani. Ionako nikafa u povijesti nasih brodogradilista nije napravljen brod s kojim bi brodogradiliste zaradilo. Jedino je pitanje da li gube manje ili vise nasih novaca. Drzavi bi bilo jeftinije da svim radnicima do smrti isplacuje place nego da svake godine gubi na sanacijama. E, ali onda se ne bi moglo maznjavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije