Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati za 2013. godinu

Od autorskih prava prikupljeno 7,8 milijardi eura

Jelena Rozga i ostali u Frankfurtu
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
13.02.2015.
u 22:00

Globalno je iznos naplaćenih naknada porastao 4,6 posto

Na ime autorskih prava u svijetu je prikupljeno 7,8 milijardi eura za oko tri milijuna autora, podatak je Globalnog ekonomskog izvješća o naknadama koja su prikupila autorska društva u 2013. I dok se u Hrvatskoj vode rasprave o tome ima li ZAMP pravo ili ne naplaćivati autorske naknade za svoje članove i je li to još jedan parafiskalni namet, podaci iz globalnog izvješća ilustriraju da je to praksa koja se koristi diljem svijeta te da se u većini zemalja ubere u pravilu više novca. Zanemare li se tečajne razlike, prikupljen iznos za korištenje autorskih prava globalno je porastao 4,6%.

U Hrvatskoj 104 mil. kn

– Unatoč zahtjevnim gospodarskim uvjetima na mnogim tržištima, ukupno prikupljene autorske naknade ostale su stabilne, što je globalno vrlo ohrabrujuće za budućnost kreativnih industrija – komentirao je izvješće generalni direktor CISAC-a Gadi Oron.

Istodobno, u Hrvatskoj je za domaće autore, skladatelje i tekstopisce ZAMP prikupio 104,6 milijuna kuna. Najviše je naplaćeno od hotela, klubova i ugostitelja (36,3%), televizijskih postaja (21,5%), radijskih postaja (15,2%) te od kabelske transmisije (9,1%). Sličan iznos, uz blagu tendenciju rasta naknada, u ZAMP-u očekuju i kad se podvuče crta ispod 2014. godine.

Najviše novca za korištenje autorskog djela, više od šest milijardi eura, u svijetu se prikupilo kroz naknade za prava javnog priopćavanja. Tih je naknada u 2013. prikupljeno 2,4 posto više nego godinu prije. Pritom se kasica punila najviše zahvaljujući glazbi na čiju se reprodukciju odnosi gotovo 87 posto naknada. Za razliku od njih, naknade za prava mehaničke produkcije zabilježile su značajan pad, čak 13 posto. Naknade za digitalno korištenje porasle su četvrtinu, no i dalje čine samo pet posto ukupnih naknada. Istodobno, za čak osam posto u odnosu na prethodnu godinu porasle su naknade za audiovizualni repertoar.

Gledano geografski, u Europi se skupi najviše novca za korištenje tuđih autorskih djela. Na Stari kontinent otpada više od 60 posto novca, što je godišnji rast od 2,3 posto.

Velik potencijal

Glavni direktor domaćeg ZAMP-a Nenad Marčec, koji je u posljednje četiri godine predsjedao Europskim vijećem CISAC-a, osvrnuo se na europske brojke.

– Dobri i stabilni rezultati i u 2013., pogotovo na području Europe, zapravo potvrđuju rezultate nedavno predstavljene studije “Stvaranje rasta: mjerenje kulturnih i kreativnih industrija u EU” koja je pokazala da kulturne i kreativne industrije imaju impresivnu gospodarsku vrijednost i potencijal jer su unatoč krizi ostale stabilne pa čak i rasle – kaže Marčec.

Trenutačna kriza upravo je vrijeme kada taj potencijal treba iskoristiti, smatra Marčec, to više jer je riječ o sektoru koji je jedan od vodećih europskih poslodavaca s više od sedam milijuna radnih mjesta. Ujedno je fokusiran na lokalnu radnu snagu, i to mlade ljude, dakle one koji su najviše ugroženi nezaposlenošću.

>> 'ZAMP se ponaša kao monopolist!' Direktor: Naše su naknade niže od europskih

Ključne riječi

Komentara 2

BU
BubyZG
15:28 14.02.2015.

Nigdje ne spominju koliko su zaradili naplaćujući prazne memorijske medije, bez obzira za što ih korisnik kupio - za spremanje vlastitih podataka ili za presnimavanje glazbe, filmova ili igrica. Svakako se ta štibra naplaćuje, ali o tim brojkama šute ! Jadno !!

MR
mrAntonio
17:01 14.02.2015.

reket i pljacka !!! kakva autorska prava? ako si kupio cd ili radio sta imas vise sa tim klosarima koji dolaze da reketare ugostitelje.... ja sam imao lokal i nikad nisam slusao ni jednog naseg izvodjaca a stalno su dolazilii i slali uplatnice i stalno svadje i natezanje sa klosarima koji se skrivaju pod krinkom kvazi zakona a u biti najklasicnija kradja,pljacka i ucjena ugostitelja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije