Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Destatis

Rekordni proračunski višak Njemačke u prvoj polovini godine

euri
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
25.08.2017.
u 11:35

Vlada za sada ustraje u opreznoj procjeni da će u cijeloj 2017. godini gospodarstvo porasti 1,5 posto.

Njemačka je u prvoj polovini godine zabilježila rekordan proračunski višak, pokazali su danas službeni podaci državnog statističkog ureda, uz nastavljen snažan rast gospodarskih aktivnosti.

Ukupni je višak u razdoblju od siječnja do lipnja iznosio 18,3 milijarde eura, izvijestio je Destatis.

U cijeloj 2016. godini višak je iznosio gotovo 24 milijarde eura.

Prihodi od poreza, doprinosa i ostalih izvora uvećani su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, dosegnuvši 724 milijarde eura.

Isti je postotni rast zabilježen i u stavci potrošnje, koja je iznosila 705 milijardi eura.

Ukupna je vrijednost BDP-a u prvoj polovini godine iznosila 1.600 milijardi eura, što znači da je proračunski višak iskazan udjelom u BDP-u iznosio oko 1,1 posto.

"Proračuni saveznih, područnih i mjesnih vlasti ponovo su crpili podršku iz povoljnih trendova na tržištu rada i u gospodarstvu, te iz politike suzdržane potrošnje", zaključili su u Destatisu.

Upozorili su ipak da iz brojki za prvu polovinu godine ne treba izvoditi zaključke za cijelu godine budući da jednokratni faktori mogu značajno utjecati na javne financije.

Saveznici, susjedi i međunarodne institucije često kritiziraju njemačku nesklonost povećanju domaćih ulaganja, tvrdeći da bi pomogla smanjiti ogroman njemački trgovinski višak.

U odvojenom su izvješću statističari danas potvrdili da je njemački BDP u drugom tromjesečju porastao 0,6 posto, što znači da je blago usporio u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca kada su aktivnosti porasle 0,7 posto.

Snažan skok osobne i javne potrošnje u razdoblju od travnja do lipnja i veća ulaganja u kapitalnu robu i gradnju upućuju na zaključak da je ključni oslonac rastu bila domaća potražnja.

Uvoz je u promatranom razdoblju porastao snažnije od izvoza, za 1,7 posto u odnosu na 0,7 posto u stavci izvoza, čime je vanjskotrgovinska razmjena blago smanjila vrijednost BDP-a u drugom tromjesečju.

Vlada za sada ustraje u opreznoj procjeni da će u cijeloj 2017. godini gospodarstvo porasti 1,5 posto.

Ključne riječi

Komentara 4

VE
vecernji55
13:00 25.08.2017.

Zato ostatak europe nema za kifle.

EL
EldersRealm
06:52 27.08.2017.

To jos nije nista. Kad puni kapacitet plinovoda Sjeverni tok bude spreman, Njemacka ce od Rusije dovoziti plin za cijelu EU. Zato im je Hrvatska trenutno vreca za napucavanje, jer Juzni tok su uspjesno zaustavili i Bugarskoj izbili milijarde, Ukrajinu su unistili i izbacili iz plinskog tranzita , a sada je na redu zaustavljanje LNG terminala, da slucajno ne bude konkurencije u nabavi plina. Ipak Merkel kao istocna Njemica mora svojem sefu u Moskvi donijeti ogromnu zaradu (a usput i Njemackoj) od monopola na uvoz plina u EU.

PH
Petarstijena-HR
13:37 27.08.2017.

Njemačka svu dobrobit muze na štetu ostalih zemalja članica EU-a i to treba spriječiti...Politika otvorenog protoka ljudi roba i kapitala je jedino Njemačkoj išla u prilog, ali to zasigurno neće tako ostati, jer ako ostane druge zemlje će ostati u podređenom kolonijalnom položaju.Mislim da im to SAD i Velika Britanija neće dozvoliti, jer su narušili vanjsko-trgovinske ravnoteže i izazvali poremećaj kod drugih razvijenih zemalja iz skupine G-7 i G-20.Njemačka i Kina su na zubu SAD-a, jer bi ovakva politika dovela do uništenja dolara kao međunarodne valute, te američke ekonomije u cjelosti...Njemačka je uništila industriju u cijeloj EU, sve se je koncentriralo u Njemačku, te je pojačalo odljev radne i školovane snage iz drugih zemalja u Njemačku.SAD na Njemačku i Kinu vrše velik pritisak, i pitanje je vremena, kada će se ponovno počet zatvarat granice i uvoditi carine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije