Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Neočekivano: Industrijska proizvodnja pala zbog Agrokora?

DZS je objavio da je industrijska proizvodnja u travnju pala za 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec
30. svibnja 2017. u 12:38 42 komentara 10058 prikaza
tvornica
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju neočekivano pala za 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin prvi pad nakon više od dvije godine i što bi mogla biti posljedica krize u Agrokoru.

kune, novac Procjena makroekenomista Očekuje se usporavanje rasta BDP-a u prvom tromjesečju na 3,1 posto

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u travnju pala za 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što nitko nije očekivao.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u travnju industrijska proizvodnja porasla za 2,4 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,2 do 2,6 posto.

"Prema najnovijim podacima, obujam industrijske proizvodnje nakon više od dvije godine rasta bilježi povratak negativnim godišnjim stopama", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad u travnju prvi je pad industrijske proizvodnje od siječnja 2015. godine.

Na slabost industrije upućivali su već i podaci iz ožujka, kada je proizvodnja stagnirala na godišnjoj razini i kada je prekinut trend njezina rasta na godišnjoj razini, koji je trajao 25 mjeseci.

Kriza u Agrokoru uzrok pada proizvodnje?

U travnju je najviše, za 4,3 posto na godišnjoj razini, pala proizvodnja energije.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula je, pak, za 3,2 posto, što je već četvrti mjesec zaredom kako proizvodnja u toj kategoriji pada.

„Pad u ovoj kategoriji proizvoda primjetan je od početka godine, a ne isključujemo mogućnost povezanosti sa situacijom u koncernu Agrokor i povezanim poduzećima. Udio ove kategorije proizvoda u ukupnoj strukturi industrijske proizvodnje blago je viši od 29 posto“, navode analitičari RBA.

Rezultate o deficitu prezentirao je Marko Krištof, ravnatelj DZS-a DZS: Nastavlja se rast broja izdanih građevinskih dozvola

S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 4,2 posto. Slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda s rastom za 3,6 posto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda ojačala 0,2 posto na godišnjoj razini.

U travnju je industrijska proizvodnja pala i na mjesečnoj razini, i to za 1,9 posto. U prva četiri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Analitičari RBA navode kako posljednji visokofrekventni pokazatelji ipak upućuju na usporavanje gospodarske aktivnosti u realnom sektoru.

„S obzirom na solidan oporavak glavnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera te izostanak znatnijeg usporavanja potrošnje kućanstva, izgledno je da su posljednji podaci za ožujak i travanj povezani sa situacijom u Agrokoru“, navodi se u osvrtu RBA. Poručuju i da, s obzirom na okolnosti, njihove prvotne projekcije o rastu industrije od oko 4 posto na razini cijele godine izgledaju optimistično.

„Ipak ostaje vidjeti kako će teći proces restrukturiranja (Agrokora) te hoće li i u kojoj mjeri turistička sezona neutralizirati moguće negativne utjecaje“, zaključuju analitičari RBA.

Poraste li proizvodnja i u ovoj godini, to bi bila četvrta godina zaredom kako raste. U 2016. godini industrijska je proizvodnja porasla za 5,0 posto, znatno brže nego prethodnih godina.

PRVA 4 MJESECA Porezna uprava zabilježila veliki porast fiskaliziranih računa i prometa na 4 milijarde kuna Zdravko Marić Ministar Marić: 'Nema govora o tome da hrvatska država preuzme dugove Agrokora' ODRŽALI SASTANAK Ramljak umirio dobavljače, neće doći do obustave isporuke roba
BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar Matija22
  Matija22:

  to vam je tako kad vam jedan tajkun drži čitavu državu

 • boris:

  kakva industrija? kakva proizvodnja? Jeste li vi slijepi, sta tu uopce ima neocekivano?

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  Agrokor je na aparatima još od 2008. U državi vlada korupcija i bezvlađe ko bi ovdje došao nešto proizvoditi, graditi... općenito bacat novce u rupu bez dna. Ovdje je postalo normalno da se za sve obratiš lokalnom moćniku (koji je ... prikaži još! u nekoj stranci) i onda ti on veli kako ćeš i što ćeš.