Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nastavlja se rast broja izdanih građevinskih dozvola

U prva tri ovogodišnja mjeseca u Hrvatskoj je izdano 2.206 građevinskih dozvola što je 38,5 posto ili 613 dozvola više nego lani
12. svibnja 2017. u 15:37 1 komentara 328 prikaza
Rezultate o deficitu prezentirao je Marko Krištof, ravnatelj DZS-a
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

U Hrvatskoj je u ožujku ove godine izdano 786 građevinskih dozvola što je za 37,4 posto ili 214 dozvola više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Katar Službeni posjet Katar je zainteresiran za sektore graditeljstva, energetike, IT-a i prehrambenu industriju

U prva tri ovogodišnja mjeseca u Hrvatskoj je izdano 2.206 građevinskih dozvola što je 38,5 posto ili 613 dozvola više nego lani.

Prema vrstama građevina, tijekom ožujka 643 dozvole ili 82 posto izdano je za zgrade, a 143 ili 18 posto za ostale građevine. 

Prema vrstama radova, 70 posto ili 549 dozvola izdano je za novogradnje, a 30 posto ili 237 za rekonstrukcije.

Građevinskim dozvolama izdanim u ožujku ove godine predviđena je gradnja 826 stanova, što je 27,3 posto odnosno 177 više nego godinu prije. 

Predviđena vrijednost radova prema dozvolama izdanim u ožujku iznosi 2,23 milijarde kuna, što je 33 posto više nego u ožujku.

U prva tri mjeseca predviđena vrijednost radova porasla je za 61,4 posto, na više od 6,7 milijardi kuna pri čemu je ta vrijednost predviđena za zgrade iznosila 5,3 milijarde kuna, a za ostale građevine 1,4 milijarde.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ocjenjuju kako je očito da pri uspostavljenom gospodarskom rastu, poraslom poslovnom optimizmu, visokoj razini raspoloživih sredstava iz fondova EU i sniženim troškovima financiranja raste sklonost investiranju i broj projekata za koje se traže građevinske dozvole.

Primjećuju da znatno sporiji rast predviđene vrijednosti radova na infrastrukturnim objektima (tek 0,2 posto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal prošle godine) upućuje na to da i dalje nedostaju veći infrastrukturni zahvati koji bi podigli vrijednost radova na ostalim građevinama.

Komentirajući porast broja izdanih građevinskih dozvola za stanove, u Komori smatraju kako je očito da investitori, potaknuti povoljnijim tendencijama na tržištu rada, rastu plaća i novim mjerama olakšanja kupnje stambenih nekretnina, očekuju rast potražnje za stambenim prostorom.

EUROSTAT Hrvatska rekorder po padu nezaposlenosti u EU novac novčanice DZS Nastavak rasta: Proizvođačke cijene porasle za 3,3% Izvlačenje novca 'Vidošević me pozvao u ured i tražio da perem novac za HGK'

 

 

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • droza:

    Kamo sreće da smo na svakodnevnoj bazi zatrpani ovakvim vijestima.