Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prednost

Nema zime 
za hrvatske proizvođače drvenih peleta

Raoul Cvečić
Foto: Goran Kovacic/pixsell
08.01.2015.
u 07:00

Čak 95 posto koje u Delnicama proizvodi tvrtka Energy Pellets peleta i lanjske je godine prodano u EU

Potražnja za peletima, krutim energentom za koji je sirovina drvena biomasa, donedavno smatrana otpadom, na svjetskom je tržištu u prošloj godini bila 23 milijuna tona, a procjene da će u sljedećih deset godina taj energent biti sve traženiji pa će se količina udvostručiti za hrvatske je proizvođače odlična vijest.

Jedan od njih, Raoul Cvečić, vlasnik delničkog poduzeća Energy Pellets, ni dosad se nije žalio, za svoju proizvodnju od 30.000 peleta godišnje ima sigurno tržište. Čak 95 posto delničkih peleta i prošle je godine prodano u EU, najviše u Italiji, Sloveniji i Austriji, a nema straha i za hladnu zimu koja je počela – nakon blagdana 30-ak radnika vraća se s odmora i nastavlja proizvodnju. Kvalitetom finalnog proizvoda Delničani su zaslužili sve potrebne certifikate i u borbi sa sve snažnijom konkurencijom osigurali plasman i svoju poziciju na europskom tržištu, no Cvečić priželjkuje da pelete kao energent napokon prepoznaju i u nas.

– Sirovinu i proizvodnju imamo u Hrvatskoj, s plasmanom se ne možemo pohvaliti. Potražnja u nas nije velika i moramo i dalje raditi na “propagandi” – kaže Cvečić dodajući da je upravo u prošloj godini Udruga proizvođača peleta jače krenula su promocijsku kampanju kako bi se i na domaćem tržištu više znalo o prednostima korištenja ovog energenta.

>> Marijan Kavran: Većina naših gradova mogla bi se grijati na drva i pelete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije