Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Građani na ovo čekali godinama: Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!

Ova je odluka iznimno bitna i za dužnike za koje se smatralo da im je 13. lipnja istekao rok za potraživanje preplaćenih kamata
31. siječnja 2020. u 11:50 16 komentara 11196 prikaza
Vrhovni sud
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF!  Vrhovni sud RH objavio je pravno mišljenje na koje su dužnici u CHF čekali godinama: proglasi li im sud pravomoćnom odlukom ugovor o kreditu ništetnim, zastarni rok za njihova potraživanja počinje teći tek od tog dana! 

Vrhovni sud završen kolektivni sudski spor Udruga Franak predala Vrhovnom sudu svoje očitovanje na ogledni postupak

– Zastarni rok u slučaju restitucijskog zahtjeva prema kojem su ugovorne strane dužne vratiti jedna drugoj sve ono što su primile na temelju ništetnog ugovora, odnosno u slučaju zahtjeva iz članka 323. stavak 1. ZOO/05. (članak 104. stavak 1. ZOO/91.) kao posljedice utvrđenja ništetnosti ugovora, počinje teći od dana pravomoćnosti sudske odluke kojom je utvrđena ili na drugi način ustanovljena ništetnost ugovora – stoji u objavljenom mišljenju na web stranici Vrhovnog suda

Građanski je odjel Vrhovnog suda donio na sjednici 30. siječnja 2020. ovo pravno shvaćanje kojim je "pomaknut" trenutak početka tijeka zastare za zahtijevanje povrata ispunjenog i to u korist stranke koje je ispunila ništetni ugovor. Prema tom shvaćanju, zastara počinje teći od trenutka pravomoćnosti odluke kojom je utvrđena ništetnost ugovora, a ne od trenutka ispunjenja obveze ništetnog ugovora. Pravno shvaćanje služi ustaljenju i ujednačavanju sudske prakse. Ono je obvezno za sve suce Građanskog odjela Vrhovnog suda RH. Po prirodi stvari, odnosno snagom autoriteta najvišeg suda u Republici Hrvatskoj, pravno je shvaćanje važno i za sve ostale suce u građanskoj grani suđenja – pojasnili su na Vrhovnom sudu. 

Đuro Sessa Đuro Sessa 'U slučaju Franak nije bilo pritisaka, a ovo što se tiče RBA banke je primitivno i naivno'

Ova je odluka iznimno bitna i za dužnike za koje se smatralo da im je 13. lipnja istekao rok za potraživanje preplaćenih kamata.

– Odluka se odnosi na sve predmete vezane za ništetnost ugovora, ali i djelomičnu ništetnost ugovora jer u svojoj biti to je slično. To znači da svi oni koji su zakasnili tužiti za preplaćene kamate, a posebice se to odnosi na euro i kunske kredite, mogu tužiti jer nisu u zastari. Ipak, opreza radi, više o tome moći ću reći tek kada vidim kompletnu odluku i sve analiziram s pravnom strukom – komentirao je Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage i aktivist Udruge Franak.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • dado56:

  vidim da su neki i plaćeni da komentiraju odluke vrhovnog suda... ocito da su banke ipak krenule u nezakonite akcije ... pravda je neizbjezna !!!

 • mikrogrizzly:

  Valutna klauzula, koja je presudom Vrhvnog suda 2015. bila proglašena apsolutno zakonitom, je ekonom. bila neki preduvjet da bi strane banke uopće plasirale toliki kapital u Hrvatsku, preko banaka-kćeri. Da podsjetim, 90-ih godina su bile banke u pretežno domaćem vlasništvu, ... prikaži još! sve gubitaši jer su bile samoposluge domaće elite - i kamate na stamb. kredite su bile blizu dvoznamenkastim i dijelili se na "kapaljku". I što bi - strane grupacije su ušle sa svježim kapitalom na naše tržište, preko kupovine domaćih posrnulih banaka, ali je kapital plašljiv k o srndać i jedino osiguranje je bila devizna klauzula, nitko tada nije previše polagao u tečaj kn. Tako da se ne objašnjava javnosti da bez valutne klauzule ne bi ni bilo brojnih i povoljnih kredita na našem tržištu, nego upri prstom u strane banke da su to lihvari i što ti ja znam. Nakon grčke krize, krediti - dugoročni - u CHF paritetu su ispali nepovoljni, ali tko se kratkoročno zadužio u CHF je prošao povoljnije jer vrhunac je bio 2007. i to su bili krediti na 3-4 godine i u konačnici ih je samo malo "štrajfalo" dizanje CHF, pri kraju otplatnog roka. Sjetimo se, preko 2/3 svih prodanih automobila se tada prodavalo via krediti u CHF i auto kuće su imale banke parntere i tamo upučivale potrošače. I paradoksa - kratkoročno je bila isplativa avantura zadužiti se u CHF, dugoročno ne! A banke su opelješilie ili što već građane - pa nek se jave oni s kratkoročnim CHF kreditima, i u tu je valjda bila sporna klauzula i obmana potrošača

 • Avatar lapolapo
  lapolapo:

  VS mora uzeti u obzir da su banke otvorenim pritiskom na sud kontmanirale nepristranost suda,