Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moraju uvoziti trupce

Nedostatak sirovine najveći je problem domaćih drvoprerađivača

Kongres pilanara
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/9
28.09.2017.
u 15:53

Mali su pilanari prisiljeni kupovati skupe trupce iz Slovenije kako ne bi morali zaustaviti proizvodnju i otpuštati radnike

Nedostatak sirovine najveći je problem s kojim se suočavaju mali pilanari u Hrvatskoj. Istaknuto je to na 8. Kongresu pilanara jugoistočne Europe u Slavonskom Brodu, koji je okupio tristotinjak predstavnika domaće drvoprerađivačke industrije i šumarstva, glavnih sektorskih institucija, predstavnike ministarstava te vodeće europske proizvođače pilanskih tehnologija.

Mali su pilanari prisiljeni kupovati skupe trupce iz Slovenije kako ne bi morali zaustaviti proizvodnju i otpuštati radnike.

- U tijeku je izrada modela kupoprodaje, odnosno prava raspodjele na kupnju za 2018. godinu i na tome radi tim stručnjaka. Vjerujem da ćemo uspjeti pronaći model koji će zadovoljiti i finalne proizvođače i pilanare – rekao je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

On je podsjetio kako je Ministarstvo poljoprivrede zabranilo izvoz domaćih sirovih trupaca, jer je cilj svu sirovinu preraditi u Hrvatskoj, stvoriti dodanu vrijednost te razvijati ruralne krajeve. U fokusu rasprave sudionika bili su tržište sirovina, pilanske tehnologije te biomasa i energija iz drva.

Razgovaralo se o ključnim strateškim, tehnološkim i komercijalnim novostima u području primarne prerade drva, cijenama trupaca i piljene građe, nabavi i dostupnosti sirovine, novim tehnologijama sušenja te proizvodnji peleta i energije iz drva. Na kongresu je potpisan sporazum o suradnji između Hrvatskog drvnog klastera i slovenskih pilanara udruženih u zavod SLOLES, koji zagovaraju tehnološku modernizaciju proizvodnje te optimizaciju poslovanja i razvoja novih proizvoda.

Komentara 2

DU
Deleted user
17:12 28.09.2017.

Svašta!

BF
bf2
23:33 28.09.2017.

a što ćeš kad su "Hrvatske šume" leglo uhljeba koji gledaju samo vlastiti interes...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije