Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.08.2017. u 12:30

Potrebno je što prije postići dogovor sa susjedima kako sukob ne bi eskalirao.

Hrvatska, po svemu sudeći, ulazi u trgovinski rat sa Srbijom, ali i drugim zemljama u regiji koje nisu članice Europske unije. Ministarstvo poljoprivrede je, naime, od sredine srpnja novim pravilnikom pojačalo kontrole uvoza voća i povrća iz trećih zemalja te podiglo naknadu za inspekcijski nadzor s 90 na 2000 kuna po pošiljci i vrsti voća i povrća.

Zbog tih hrvatskih mjera, susjedne su zemlje prvo protestirale Europskoj komisiji, a sad planiraju ili već provode protumjere, a najglasniji su pri tome Srbi. Hrvatska je uvela strože mjere kontrole voća i povrća iz uvoza jer smatra da je tijekom ljeta na našem tržištu pojačana nelojalna konkurencija roba koje po nižim cijenama stižu iz susjednih zemalja.

A to utječe na poremećaje na hrvatskom tržištu u vrijeme kada domaći proizvođači isporučuju svoju robu. Srbija zasad nije službeno objavila koje će biti njezine protumjere, ali tamošnji mediji tvrde da se one već provode i da su drastičnije od hrvatskih mjera. Tako tvrde da će hrvatski poljoprivredni proizvodi odsad morati prolaziti rigoroznu kontrolu koja će trajati i do mjesec dana. Lako kvarljiva hrvatska roba tako bi propala čekajući da dobije sve potrebne dokumente i nikad ne bi ni došla do srbijanskog tržišta. Hrvatska ima trgovinski deficit sa Srbijom.

Prema podacima srbijanske Privredne komore, naši istočni susjedi su u 2016. godini izvezli robe u Hrvatsku u vrijednosti od 467 milijuna eura, a uvezli za 436 milijuna eura. U izvozu Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, trošarinska roba, piće i duhanski proizvodi. I Srbija je značajno tržište za hrvatske poljoprivredne i prehrambene prozivode. Trgovinski rat Hrvatske sa Srbijom i drugim zemljama u regiji doista je nepotreban i nitko od njega na kraju ne bi imao koristi. Stoga bismo u svakom slučaju što prije morali postići neki dogovor u sporu koji je nastao kako ne bi eskalirao jer će na kraju ispaštati proizvođači iz svih “zaraćenih” zemalja. U tom ratu nitko na kraju ne bi bio pobjednik, samo bi svi mogli biti gubitnici.

Komentara 19

DU
Deleted user
14:28 07.08.2017.

Zato postoji ona stara narodne : "prvo skoči, pa reci hop " No mi smo naučeni popravljati svečano otvorene prometnice, rasvjetu, po desetke puta mijenjati propise jer se netko "sjetio" da nešto nije ili nije baš tako... Sramotno i strašno.

TO
tolitol
12:40 07.08.2017.

Cijena inspekcije je bila 90 kuna, sad je 2000 kuna. Kako se time rješava problem "nelojalne konkurencije"? Ako se radi o dumpingu, tada za to postoje predviđeni mehanizmi. Povećanjem cijena inspekcije ne rješavaju se takvi problemi pa će izgleda hrvatska mjera vrlo brzo pasti uz posve nepotrebno srozavanje ugleda ove zemlje u Briselu. Tko će za ovaj debakl odgovarati?

Avatar debela koli
debela koli
12:43 07.08.2017.

Evo ovako, kad Hrvatska ukine povećanje taksi, ostaviti joj još dva meseca zabranu na izvoz hrane u Srbiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije