Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Natječaj za studente: Lakše do posla u budućnosti

Poslovni dnevnik i Večernji list već šestu godinu studentima s invaliditetom i onima slabijeg socijalnog statusa organiziraju radnu praksu u vodećim tvrtkama
17. svibnja 2018. u 08:54 0 komentara 1398 prikaza
Pobjednici prošlogodišnjeg natječaja s predstavnicima tvrtki u kojima su odradili praksu
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

S ciljem jačanja svijesti unutar poslovne zajednice o problemu položaja osoba s invaliditetom i mladih slabijeg imovinskog statusa na tržištu rada, Poslovni dnevnik i Večernji list u suradnji s partnerima šestu godinu za redom provode društveno odgovorni projekt Iskustvo zlata vrijedi. Cilj projekta organiziranje je radne prakse u najuglednijim hrvatskim kompanija studentima s invaliditetom i onima slabijeg socijalnog statusa, a samim time i poticanje njihova kasnijeg zapošljavanja. Zaposlenje osim ekonomske vrijednosti ima važnu ulogu i osiguranja što je moguće neovisnijeg života, ali i uvelike pridonosi razvoju samopouzdanja svake mlade osobe te potpomaže njihovu bolju socijalnu integraciju.

Iskustvo zlata vrijedi Iskustvo zlata vrijedi Buduće poslodavce upoznalo 15 studentica i studenata

Do sada je kroz projekt radna praksa omogućena za više od 80 studenata, a nakon odrađene prakse, više studenata dobilo je i stalno zaposlenje u tvrtki. Za sudjelovanje u projektu Iskustvo zlata vrijedi prijaviti se mogu svi studenti između 18 i 25 godina starosti koji, uz osobne podatke, trebaju dostaviti motivacijsko pismo, životopis i dokaz o invalidnosti ili socijalnoj ugroženosti.

Vrijedno iskustvo

Prijave putem linka na stranicama Poslovnog dnevnika otvorene su do 15. lipnja ove godine. Svaka partnerska tvrtka (poslodavac) u mogućnosti je osigurati praksu u trajanju minimalno mjesec dana za jednog studenta, osim ako samostalno ne odluče uzeti više studenata ili produljiti trajanje radne prakse. Vrijeme obavljanja prakse dogovorno utvrđuju student i partner poslodavac, a sama bi praksa trebala biti odrađena do kraja 2018. godine. Studenti će svoje buduće poslodavce, koji su im dodijeljeni u skladu s fakultetskim usmjerenjem svakog pojedinačno te uz mišljenje stručne komisije organizatora projekta, upoznati u srpnju na posebnom događaju.

Visoka nezaposlenost mladih

Broj studenata, a samim time i mladih uključenih u visoko obrazovanje, raste, no iskustvo rada u Hrvatskoj nije česta situacija. Tako mladi na tržište dolaze nepripremljeni i bez potrebnih vještina kojima bi mogli aplicirati na radna mjesta. Hrvatski zakoni o zapošljavanju osoba s invaliditetom postoje, no stopa njihova zapošljavanja još uvijek je rapidno niska u usporedbi s europskim standardima. Poslodavci ne znaju što očekivati od osobe s invaliditetom, te se često ne odlučuju na njihovo zapošljavanje. Ovakav projekt mladu osobu s invaliditetom približava poslodavcu te tako suradnja donosi obostranu korist i potiče poduzetnike da ih zapošljavaju. Danas su mladi u nepovoljnoj situaciji na tržištu rada, a kada se toma doda predznak invaliditet i bez radnog iskustva, mogućnost zapošljavanja je znatno otežana.

Projekt Iskustvo zlata vrijedi jedan je iz skupine Styrijinih projekata koji već šestu godinu za redom mijenja percepciju na tržištu rada i pridonosi razvoju solidarnosti društvene zajednice, a to dokazuje i činjenica da je Styria u 2018. osvojila deveti Zlatni indeks koji udruga eStudent dodjeljuje poduzećima koja značajno doprinose kvalitetnijem studentskom životu, obrazovanju i stručnom usavršavanju studenata.

studenti Uskoro nova pravila Studentski život uskoro bi mogao postati znatno bolji: Evo koliko iznosi minimalna satnica

Put do zaposlenja

Baš na tim vrijednostima počiva i projekt Iskustvo zlata vrijedi koji je u prethodnih nekoliko godina omogućio praksu desetcima studenata, a nekima su se poslodavci toliko oduševili da nisu dvojili oko njihova zapošljavanja.

- Kompletan ured me dočekao toplo i srdačno. Iako su se prvi put susreli s osobom u kolicima, svi su bili voljni pomoći na bilo koji način. Uvijek mi je netko pomagao kod dolaska i odlaska s posla, a pomogli su mi i da podignem samopouzdanje. Svidjela mi se atmosfera rada, stručnost i profesionalnost zaposlenika i, naravno, posao koji sam radila - prisjeća se Ines Miškec svoje dobrodošlice, a navodeći kako je to prvi puta da su susreli osobu u kolicima, potvrđuje važnost ovog projekta. Ova mlada djevojka nakon završene prakse postala je zaposlenik Odjela kliničkih ispitivanja NOVO NORDISK-a Hrvatska.

Ines nije jedina kojoj se sreća osmjehnula, a mnogi mladi ljudi koji su bili dijelom projekta Iskustvo zlata vrijedi svjesni su problema tržišta, obrazovnog sustava, ali i hrvatske kulture.

Bez vježbe nema primjene

- Da bismo se profilirali kao stručnjaci, potrebno je poznavati teoriju svoga područja. To je preduvjet, kao što je virtuozu violine preduvjet naučiti note, poznavati svaki milimetar svoje violine. Međutim, bez vježbe, bez primjene, to će ostati puko znanje. Violina bez simfonije nema svrhe. Ako želimo graditi društvo stručnjaka, praksa mora postati dio naše kulture - rekla je Lea Potočar navodeći praksu kao bitnu za svakog mladog čovjeka, a ona je svoje prve vještine brusila u Atlantic grupi gdje im se nakon odrađene prakse toliko svidjela da su joj ponudili i studentsko zaposlenje.

Obostrano učenje je važno

- Dojmovi su mi stvarno odlični. Tijekom prakse u King ICT-u mnogo sam naučio o tome kako raditi u poslovnom okruženju, posebice o timskom radu, s obzirom na to da sam praksu obavljao u jednom od timova kompanije. Naučio sam kako, brzo i učinkovito koordinirati posao s kolegama i kakav treba biti odnos prema korisnicima. Naravno, naučio sam i nešto o novim tehnologijama i njihovoj primjeni i baš mi je drago što sam dobio priliku da steknem radno iskustvo u poslovnom okruženju King ICT-a, jer će mi to iskustvo biti od velike koristi, kako u akademskom tako i u privatnom i budućem profesionalnom životu - rekao je mladi FER-ovac Tomislav Fereček. On je praksu odradio u King ICT-u, a njegovi radni kolege spremno su potvrdili kako je ovakav projekt neprocjenjiv jer s Tomislavom u poslovnoj zajednici i oni su bogatiji za nova znanja.

Ministrica Blaženka Divjak obišla ovogodišnji STEM Games STEM Games Divjak: Ove godine smo prvi put osigurali 3400 stipendija isključivo za STEM zanimanja Ilustracija Ideja zlata vrijedna Baš svaki minut dulje u NSK-u dobro se vidi u našem indeksu Prosvjed studenata medicine iz Osijeka Osječki studenti 'Zbog sukoba interesa ministra Kujundžića, naše diplome nisu priznate u Hrvatskoj'

Nagrađeni najbolji poslodavci za osobe s invaliditetom

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dodijelio je nagradu “Poslodavac godine za osobe s invaliditetom” u šest kategorija. U kategoriji javni sektor nagradu je dobio Makarski komunalac d.o.o. iz Makarske, Punkt d.o.o. iz Pule proglašen je dobitnikom u kategoriji mikro poslodavac, a u kategoriji mali poslodavac najboljim je proglašena Bijela harmonija d.o.o. iz Zagreba. Kao srednji poslodavac nagrađeni su Parkovi plus d.o.o. iz Rijeke, a u kategoriji veliki poslodavac titula je pripala Drvnoj industriji Klana d.d. iz Klane. Kao primjer dobre prakse nagrađen je Galeb d.d. iz Omiša koji se istaknuo inovativnim modelima u radu s osobama s invaliditetom. (Borivoje Dokler/Poslovni dnevnik)

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.