Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Baš svaki minut dulje u NSK-u dobro se vidi u našem indeksu

Studentska peticija za produljenje radnoga vremena knjižnica nailazi na niz problema o kojima ne odlučuje ni NSK ni SC.
05. travnja 2018. u 08:27 9 komentara 838 prikaza
Ilustracija
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Radna atmosfera, veliki stolovi, dovoljno jako svjetlo, tišina... Samo su neki od razloga zbog kojih Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) brojnim studentima postaje drugi dom, barem za vrijeme ispitnih rokova.

Luka Knezović, jedan od pokretača peticije za produljeno radno vrijeme NSK PRAVA PETICIJA STUDENATA Otvorite NSK i vikendom jer mi i tada učimo

– Ne učim redovito, priznajem, ali kada stisnu ispitni rokovi, preselim se u NSK – započinje svoju priču Kruno Kubat, student treće godine građevine te dodaje kako mu nije teško svaki dan iz Maksimira, gdje živi, “potegnuti” do knjižnice na učenje.

– Doma mi je sve zanimljivije od knjige tako da je knjižnica sigurno dovoljno daleko i od TV-a i od igrica, koje su mi inače glavni razlog manjka koncentracije – govori Kruno. S njim bi se mogla poistovjetiti većina studenata od kojih mnogi odabiru upravo NSK iako žive blizu drugih učionica ili pak u studentskim domovima u kojima im se prostori za učenje nalaze pred nosom.

 

Naše želje nisu naš hir

NSK ne samo da nije najbliža nego zasigurno nije ni najjeftinija knjižnica u gradu. Naime, godišnja članarina za studente iznosi sto kuna dok je, recimo, u Knjižnicama Grada Zagreba (KGZ), koje također nude prostor za učenje, upola jeftinija. Na fakultetima i u studentskim domovima korištenje učionica je besplatno.

– Živim u studentskom domu na Savi, ali tamošnje učionice mi previše liče na tulumare. Kad spremam neki lakši ispit, ostanem u domu, ali češće sam u NSK – govori Andrea Lukić, studentica FER-a, koja je potpisala peticiju isključivo zbog želje da se pokaže da studenti mare za ozbiljne stvari koje ne uključuju isključivo zabavu i razonodu.

– NSK je oduvijek bio sinonim za učenje gotovo svim studentima Sveučilišta i iskreno se nadam da će se dogoditi promjene jer ove želje nisu studentski hir, nego potreba, ali i zasluga za rad u knjižnici koji se i te kako vidi u našem indeksu – govori Andrea.

Odlična studentska ideja, ali...

Iako je studentska peticija, slažu se i u NSK i u SC-u, hvalevrijedan pothvat, njihove želje će morati pričekati. U NSK-u radnici su vezani Temeljnim kolektivnim ugovorom po kojem se smije raditi isključivo pet dana u tjednu, dok u SC-u, kada je riječ o potencijalnom studentskom restoranu, ovise o vlasniku prostora, kao i o Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO).

– Otvaranje studentskog restorana podrazumijeva sljedeću proceduru: vlasnik prostora raspisuje javni natječaj za davanje prostora restorana u zakup, a najmoprimac potom mora ishoditi dozvolu za pružanje usluge subvencionirane studentske prehrane u NSK. Ako bi SC prošao na natječaju za zakup prostora, onda bismo trebali od MZO-a zatražiti dozvolu za pružanje usluge subvencionirane prehrane – objašnjava sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak te dodaje kako je to projekt koji sigurno neće biti realiziran u skorije vrijeme.

Prosvjed studenata medicine iz Osijeka Osječki studenti 'Zbog sukoba interesa ministra Kujundžića, naše diplome nisu priznate u Hrvatskoj' Slavonski Brod: Smotra studijskih programa Brodsko-posavske županije Smotra studijskih programa Mladi birali fakultet i životni put PoKRENI promjenu, jer promjena kreće od tebe! PROMO PoKRENI promjenu, jer promjena kreće od tebe!
VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • kruti198:

    minut??? kaj je ovo, politika ekspres???? vl=DNO DNA!!!!!!

  • toni_cobra:

    Pisete o studentima a NISTE USPJESNO zavrsili osnovnu skolu??? Otkada je "minut" imenica MUSKOG RODA?????? Jel "diploma" izbosne?

  • zaki55:

    Sramota! Urednik proglašava minutu za muškarca. Da li je to po Istambulskoj deklaraciji, ili je čovjek naprosto druge narodnosti koja minutu zove "minut"?