Naslovnica Vijesti Hrvatska

Studentski život uskoro bi mogao postati znatno bolji: Evo koliko iznosi minimalna satnica

Zakon o studentskom radu omogućit će posao preko student-servisa i izvanrednima, a kažnjavati poslodavce neplatiše
05. travnja 2018. u 19:17 21 komentara 43179 prikaza
studenti
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Minimalna satnica 21,50 kuna, isplata plaće 15 dana nakon završetka rada, mogućnost da izvanredni studenti rade preko studentskog servisa, 50 posto veća naknada za noćni rad... studentski bi život mogao uskoro postati znatno bolji.

Studentski dom Domski pravilnik Studentima zabranili TV, zabave, pušenje, naljepnice na zidovima...

Kazna za rad na tuđi ugovor

Za to je zaslužan “Zakon o obavljanju studentskih poslova”, prvi takav zakon u Hrvatskoj koji bi trebao uskoro zamijeniti pravilnik koji je više od 20 godina regulirao studentski rad. Iako je zakon trebao stupiti na snagu 1. siječnja ove godine, a zatim je to odgođeno, prošlog je petka Hrvatski studentski zbor izašao s informacijom da je daljnja procedura donošenja zakona pokrenuta.

Prema njemu bi se minimalna satnica studenata računala tako da se minimalna bruto plaća podijeli sa 160, i taj bi iznos išao studentu. Trenutačno ona iznosi 3439,80 kn, što znači da bi minimalna satnica za studenta bila 21,50 kuna, što je veliko povećanje u odnosu na dosadašnji decentralizirani sustav, gdje je student servis u svakom gradu donosio svoju minimalnu satnicu, a prema cjeniku zagrebačkog ona je iznosila 15 kuna. Stjepan Ćurčić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora, glasno podržava ovaj prijedlog.

– Najvažnije je da će se stvar dići na zakonsku razinu, čime će se više zaštititi studente od neisplate naknada te će se kažnjavati praksa rada na tuđem ugovoru – zadovoljan je on.

Osim toga, dopustit će se i izvanrednim studentima koji nisu u radnom odnosu da za poslove konkuriraju isto kao i redovni, što dosad nije bio slučaj.

Priprema za radno mjesto

– Mislim da će to biti dobro jer će povećati fleksibilnost na tržištu rada. Ne vjerujem da će takva rješenja demotivirati izvanredne studente da završe studij jer im jednostavno nije u interesu biti vječnim studentima – smatra Zrinka Živković Matijević, glavna ekonomistica Raiffeisen banke.

Direktor sektora za ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Zvonimir Savić smatra da bi povećanje minimalne plaće za studente moglo dobro doći ne samo njima nego i slabije plaćenim radnicima.

– Ako je studentski rad prejeftin, moguće je da studenti u nekim tvrtkama mijenjaju slabije plaćene radnike jer se poslodavcu tako isplati. Treba naći balans, što je izrazito teško te je najbolje za studente ako rad iskoriste kao pripremu za buduće radno mjesto, a ne kao dugotrajnu zamjenu za studij – objašnjava Savić.

studenti zakon o hko-u Oko 50 tisuća studenata stručnih studija ipak neće biti diskriminirano Slavonski Brod: Smotra studijskih programa Brodsko-posavske županije Smotra studijskih programa Mladi birali fakultet i životni put studenti STUDENTSKI RAD Nema više zloporabe studentskih ugovora
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • bugavuga:

  I onda će neki student odraditi punu satnicu i dobiti više novaca nego netko tko šljaka mjesec dana jer minimalac je oko 3100

 • zgzg1234:

  Kakvi dibidusi... Studenti ce biti placeni koliko vrijede i koliko sami dogovore, kako je uvijek i bilo. propisivati neciju vrijednosti zakonom je smijesno i nicem ne vodi.

 • Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
  ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs:

  A da se uz izbjeglicku krizu ugledate i na Madjarski odnos prema studentu .. Redovnom studentu ide radni staz ide mu stipendija nema sta da radi nego da uci i skoluje se .. Ali neeee kod nas treba raditi student ... prikaži još! a neciji otac treba sjediti na burzi a njegova zena primati socijalnu pomoc i sve na teret drzave .. A studen neka radi u coca coli dukatu agrokoru i sve te milijarderske firme nemaju nikakvo davanje za studenta niti drzava ima korist sto student radi ... Zacarani krug kojim se vjecnim studentima daje mog da rade a firmama da izbjegavaju placanje davanja a opet na teret drzave radno sposobni .. U svakom slucaju dok je 300 000 nezaposlenih i dok pola rh iseljava nema sto student imat pravo rada