Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGORČENE MLJEKARE

Našim novcem Konzum plaća uvozno mlijeko iz BiH

Foto: Žarko Bašić/PD/PIXSELL
22.05.2017.
u 15:10

Ante Ramljak nedavno je kazao kako ono čega nema dovoljno domaća industrija mora uvoziti, no je li to slučaj i s mlijekom iz Gradačca?

Iako je veliki dio hrvatskih proizvođača stao uz Konzum i isporučivao mu robu i kad je situacija bila krajnje neizvjesna, nakon domaćih dobavljača voća i povrća, i mljekarsku su industriju ogorčili potezi novoga rukovodstva.

Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak nedavno je za RTL kazao kako se u slučaju potražnje koju domaća proizvodnja ne može zadovoljiti moraju okrenuti vanjskim tržištima te da je domaća roba skupa. No vrijedi li to i u slučaju trajnog mlijeka s 2,8 m.m., koje se reklamira u novom Konzumovu katalogu?

Litra mlijeka Natura Mliječne industrije 99 iz Gradačca na policama Konzuma u RH stoji 3,69 kuna, a u Konzumu u BiH 1,39 KM, odnosno 5,13 kuna. Za usporedbu, Vindijino z’bregov u hrvatskom je katalogu 5,39 kuna, a kao i s uvoznim voćem i povrćem – i bosansko se mlijeko, tvrde domaći proizvođači, plaća avansno, dok oni, suočeni s dampinškom konkurencijom, na isplatu čekaju do 60 dana.

– Nije pošteno. Našom robom odnosno našim novcem avansno se plaća strana konkurencija, a nas, koji smo zbog starih potraživanja prema Konzumu već izloženi nelikvidnosti, dodatno se diskriminira – kažu u jednoj od vodećih domaćih mljekara.

Oni, tvrde, ne mogu konkurirati dampinškoj cijeni od 3,69 kuna kad je otkupna cijena litre mlijeka u nas 2,37 kuna. No unatoč tome, podsjećaju, nijedan veliki otkupljivač, bez obzira na težinu situacije, nije zaustavio otkup s domaćih farmi.

A dok se čeka zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, prodaju takvih i sličnih artikala ispod nabavne cijene s PDV-om, regulira i postojeći Zakon o trgovini koji, ne samo u ovom slučaju, u nas očito nitko ne provodi.

Ministarstvo poljoprivrede trenutačno radi novi Pravilnik o mlijeku i mliječnim proizvodima, koji je u javnoj raspravi. Najveća promjena je da će mlijeko koje je, primjerice, dobiveno iz mlijeka u prahu, morati imati oznaku da je rekonstituirano. To, međutim, vrijedi samo za mlijeko proizvedeno u RH, dok uvozna, pa ni ona iz BiH, takvu oznaku neće morati imati. Na pitanje plaća li im Konzum mlijeko avansno, od MI99 nismo dobili odgovor.

Komentara 1

SJ
Sve je uzalud
21:21 22.05.2017.

.....evo nakon 40-godišnjeg teškog i mukotrpnog rada u Norveškoj u posjedovanju sam 650 000 € vlastite ušteđevine koje bih posudio Todoriću ili Ramljaku da mi ih kroz 2 godine oplode.........sve za ovu prekrasnu državu Hrvatsku koja je prekrasno uništila mojuu domovini-zemlju Hrvatsku.....vjerujem da će gore navedeni ljudi oploditi moj kapital kako su to dosada radili sa kapitalom zemlje Hrvatske..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije