Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Našim novcem Konzum plaća uvozno mlijeko iz BiH

Ante Ramljak nedavno je kazao kako ono čega nema dovoljno domaća industrija mora uvoziti, no je li to slučaj i s mlijekom iz Gradačca?
22. svibnja 2017. u 15:10 1 komentara 2027 prikaza
Foto: Žarko Bašić/PD/PIXSELL

Iako je veliki dio hrvatskih proizvođača stao uz Konzum i isporučivao mu robu i kad je situacija bila krajnje neizvjesna, nakon domaćih dobavljača voća i povrća, i mljekarsku su industriju ogorčili potezi novoga rukovodstva.

Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak nedavno je za RTL kazao kako se u slučaju potražnje koju domaća proizvodnja ne može zadovoljiti moraju okrenuti vanjskim tržištima te da je domaća roba skupa. No vrijedi li to i u slučaju trajnog mlijeka s 2,8 m.m., koje se reklamira u novom Konzumovu katalogu?

21.07.2015., Slavonski Brod - Zivotinje tesko podnose ekstremne vrucine, pa su tako i krave stocara Ivana Klasnica iz vec znatno smanjile prinos mlijeka. Photo: Onemoćali sektor Udruživanje u veću organizaciju spas je za male mljekare

Litra mlijeka Natura Mliječne industrije 99 iz Gradačca na policama Konzuma u RH stoji 3,69 kuna, a u Konzumu u BiH 1,39 KM, odnosno 5,13 kuna. Za usporedbu, Vindijino z’bregov u hrvatskom je katalogu 5,39 kuna, a kao i s uvoznim voćem i povrćem – i bosansko se mlijeko, tvrde domaći proizvođači, plaća avansno, dok oni, suočeni s dampinškom konkurencijom, na isplatu čekaju do 60 dana.

vindija Jačaju suradnju Agrokor i Vindija udružili se protiv mliječnog dampinga

– Nije pošteno. Našom robom odnosno našim novcem avansno se plaća strana konkurencija, a nas, koji smo zbog starih potraživanja prema Konzumu već izloženi nelikvidnosti, dodatno se diskriminira – kažu u jednoj od vodećih domaćih mljekara.

Oni, tvrde, ne mogu konkurirati dampinškoj cijeni od 3,69 kuna kad je otkupna cijena litre mlijeka u nas 2,37 kuna. No unatoč tome, podsjećaju, nijedan veliki otkupljivač, bez obzira na težinu situacije, nije zaustavio otkup s domaćih farmi.

A dok se čeka zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, prodaju takvih i sličnih artikala ispod nabavne cijene s PDV-om, regulira i postojeći Zakon o trgovini koji, ne samo u ovom slučaju, u nas očito nitko ne provodi.

Ministarstvo poljoprivrede trenutačno radi novi Pravilnik o mlijeku i mliječnim proizvodima, koji je u javnoj raspravi. Najveća promjena je da će mlijeko koje je, primjerice, dobiveno iz mlijeka u prahu, morati imati oznaku da je rekonstituirano. To, međutim, vrijedi samo za mlijeko proizvedeno u RH, dok uvozna, pa ni ona iz BiH, takvu oznaku neće morati imati. Na pitanje plaća li im Konzum mlijeko avansno, od MI99 nismo dobili odgovor.

mljekari (1) novi mliječni rat Seljaci tvrde: Mljekare ostale bez milijun litara mlijeka Bell 427 VFR Od idućeg tjedna Agrokor prodaje jahtu, helikopter, luksuzne aute... Potpredsjednica Vlade Martina Dalić tražila hitno donošenje zakona kako bi se ograničilo prelijevanje krize na ostatak ekonomije Savjetodavno tijelo Dalić od Ramljaka traži nadopunu izvještaja o Agrokoru
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • Sve je uzalud:

    .....evo nakon 40-godišnjeg teškog i mukotrpnog rada u Norveškoj u posjedovanju sam 650 000 € vlastite ušteđevine koje bih posudio Todoriću ili Ramljaku da mi ih kroz 2 godine oplode.........sve za ovu prekrasnu državu Hrvatsku koja je prekrasno uništila moju ... prikaži još!u domovini-zemlju Hrvatsku.....vjerujem da će gore navedeni ljudi oploditi moj kapital kako su to dosada radili sa kapitalom zemlje Hrvatske..................