Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Onemoćali sektor

Udruživanje u veću organizaciju spas je za male mljekare

21.07.2015., Slavonski Brod - Zivotinje tesko podnose ekstremne vrucine, pa su tako i krave stocara Ivana Klasnica iz vec znatno smanjile prinos mlijeka. Photo:
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
02.02.2016.
u 00:10

U slučaju povezivanja proizvođači bi mogli postati konkurentniji na tržišttu, pojeftiniti proizvodnju i optimizirati troškove

Može li udruživanje u proizvodne organizacije podići male proizvođače mlijeka? Mljekara je u Slavoniji iz godine u godinu sve manje, u nekim se selima gotovo nitko više ne bavi tom nerentabilnom proizvodnjom, pa u udrugama drže kako je ovakav oblik udruživanja jedna od posljednjih slamki spasa onemoćalog mljekarskog sektora. Proizvođači bi se u slučaju povezivanja morali koncentritrati na jedan proizvod, u ovom slučaju na mlijeko i mliječne prerađevine.

– Žele li postati konkurentniji na tržištu, optimizirati troškove, pojeftiniti proizvodnju i ojačati svoje pregovaračke pozicije s otkupljivačima, mali bi se proizvođači morali udružiti u organizacije – kaže Miroslav Kovač, upravitelj Uzgojnog poslovno-obrazovnog centra “Simentalac” iz Kutjeva. Njegovo mišljenje dijeli i Ivan Klasnić, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije, koji na svojem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Slavonskom Kobašu ima 23 muzne krave i 18 junica. Prema njegovim riječima, podršku udruženim malim mljekarima ovih je dana dala i Europska komisija, koja putem partnerskog odnosa nudi mogućnost povlačenja sredstava iz europskih fondova. Međutim, još ima proizvođača koji se, razočarani niskom otkupnom cijenom mlijeka i teškom situacijom u mljekarskom sektoru, protive takvom obliku rada.

– Imamo saznanja da velike mljekare pritišću proizvođače koji se žele učlaniti u organizaciju. Vjerujem da će pritisak s vremenom oslabjeti, a dobro je i što se sada možemo izravno obratiti Europskoj komisiji koja stoji iza nas – ističe Klasnić.

>> Zašto vodu plaćamo više od mlijeka?

>> U Zagorju zbog niske cijene mlijeka od 18 tisuća krava ostalo 5658

Komentara 2

PE
peppeljuga
00:25 02.02.2016.

evo ovi ljudi imaju pravih problema, a ne oni iz ne-radnicke fronte i slicni njima

VO
vojnik55
08:57 02.02.2016.

Svaka cast svima, al ovaj Klasnic je nula od covjeka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije