Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jačaju suradnju

Agrokor i Vindija udružili se protiv mliječnog dampinga

vindija
Foto: Agrokor
19.05.2016.
u 22:49

Dampinške cijene uvoznog mlijeka i sira na hrvatskom tržištu ubiru danak među domaćim proizvođačima kojima treba i pomoć države.

Zbog konstantnog dampinga cijena mlijeka i mliječnih proizvoda od strane nekih stranih trgovačkih lanaca na hrvatskom tržištu, deflacije, kao i pada domaće proizvodnje i prodaje mlijeka, dogovorena je još jača suradnja između Agrokora i Grupe Vindija.

Kako doznajemo iz Agrokora, obje su se kompanije složile da će u idućem razdoblju Konzum, kao najveći domaći trgovački lanac, dati još jaču podršku i veći prostor hrvatskim proizvođačima mlijeka na svojim policama kako ne bi došlo do potpunog devastiranja vrijednosti proizvoda farmera i prerađivača, a istaknuta je i potreba za organiziranom pomoći sektoru. Da je upaljen alarm, ovih je dana u Bruxellesu potvrdio i ministar Davor Romić, koji je o tome, podsjetimo, zatražio i mjere Europske komisije.

Nakon što je Vlada objavila odluku o rasprodaji dionica tvrtki u kojima drži manjinske udjele, iz Agrokora su nam jučer potvrdili i da su zainteresirani za otkup dionica Agrolagune u kojoj Agrokor ima 85,22% udjela, država 14,14%, a ostatak mali dioničari. Dionicom Agrolagune, koja se specijalizirala za proizvodnju vrhunskog maslinova ulja, vina i sireva, posljednji se put, prema podacima Zagrebačke burze, trgovalo 2008. kada je kroz jednu transakciju protrgovano 697 dionica prosječne cijene od 2000 kuna, dok nominala iznosi 2500 kuna. Koju će iskličnu cijenu postaviti država za paket dionica Agrolagune, zasad je nepoznato.

Vlada trenutačno ima 8188 dionica Agrolagune, što znači da bi se vlasnik Agrokora Ivica Todorić mogao suočiti s troškom od 16,4 milijuna do 20,5 mil. kuna, ovisno o tome očekuje li Vlada po dionici 2000 ili 2500 kuna.      

>> Hrvatska iskustva pomoći će Srbiji i regiji u dobivanju novca iz fondova EU

Ključne riječi

Komentara 2

TR
truba
22:59 19.05.2016.

Cijena litre vode Jamnica-5,99kn Litra mlijeka 3,49kn 2,8%mlijecne masti. Sta reći?Jel ima logike?

RI
rikavac
23:42 19.05.2016.

prvo nek Agrokor da pravu cijenu otkupa za mlijeko i sir nasih domacih proizvodjaca pa nek onda prica o zastiti nasih proizvodjaca a ne otkupljuje mlijeko ispod dvije kune.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije