Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žive od pomoći

Najviše potpora godinama se daje gubitašima

brodogradilište
Foto: Goran Kovacic/pixsell
08.02.2014.
u 21:35

Hrvatska daje visokih 70% potpora, zbog pravila EU morat će ih smanjiti i usmjeriti u horizontalne potpore

U Hrvatskoj je 2012. dodijeljeno 8,8 milijardi kuna potpora tvrtkama u poljoprivredi, industriji i uslugama, što je 231,8 milijuna kuna manje nego godinu prije, no ipak, njihov udio u BDP-u ostao je gotovo isti još od 2008., oko 2,7 posto.

Preusmjeravanje

Problem je to veći što se potpore dijele gubitašima nad kojima nije provedeno restrukturiranje.

Na taj problem upozorava najnovija analiza Instituta za javne financije “Tko dobiva državne potpore u Hrvatskoj?” autorice Marine Kesner-Škreb. Udio potpora u BDP-u u 27 zemalja Europske unije gotovo je pet puta manji nego u Hrvatskoj i prosječno iznosi 0,5%. To upozorava da u razdoblju od 2008. do 2012. u Hrvatskoj nisu bile bitne promjene u politici države prema potporama, pa i nije bilo zaokreta u restrukturiranju poduzeća. Hrvatsku stoga čeka bitno smanjivanje potpora i njihovo preusmjeravanje od gubitaša prema novim, konkurentnim i perspektivnim poduzetnicima. Predstavljena industrijska strategija Ministarstva gospodarstva, naime, predviđa takvo što, pa bi se u budućnosti više davale horizontalne potpore, a manje sektorske. Takve stavove odavno zastupa EU, tvrdeći da samo horizontalne potpore mogu biti nosilac ostvarivanja pametnog i održivog gospodarskog rasta.

I prošle godine rast

Na sektorske potpore kod nas se odnosi gotovo 70 posto potpora industriji i uslugama, a tek se oko 30 posto odnosi na horizontalne potpore. EU27 u horizontalne ciljeve ulaže tri puta više, tj. oko 90 posto potpora industriji i uslugama. Horizontalne potpore ulažu se u sve sudionike na tržištu, primjerice, u istraživanje i razvoj, zaštitu okoliša, stručno usavršavanje i sl., što omogućava održivi rast BDP-a, dok se sektorske usmjeravaju prema konkretnim tvrtkama, u hrvatskom slučaju, prema gubitašima. Prema procjenama Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, situacija ni lani nije bila bolja. Ističu da će udio potpora u BDP-u porasti na 2,98 posto, što je 12 posto više nego u 2012. Istodobno su sektorske potpore u porastu, a horizontalne u padu, zbog čega možemo očekivati dodatni pritisak Europske komisije.

>> Poslodavci: Lakše zapošljavanje i reguliranje radnih sati najznačajnije su izmjene ZOR-a

Ključne riječi

Komentara 3

LA
ladislaus
07:10 09.02.2014.

Pitam se onako neobavezno:Tko je davao potporu Košutiću,Rajiću Todoriću,Ergoviću ,Kutli i ostalima....dok se to ne ispita i ne riješi ništa od nas.

IB
Ivan Basar
22:09 08.02.2014.

Onaj čovjek koji je gradio kuću na kredit, ali ga ne može vratiti, čija je sada kuća. Tko će biti vlasnik Hrvatske sutra.

DU
Deleted user
10:23 09.02.2014.

Privatizacija u Htvatskoj nije provedena, a to što je provedeno je privatizacija društvenog sektora u odabrane privatne džepove. Ti odobrani nisu sposobni voditi tvrke. Nijedna tvrtka koja dobiva pomoć neće vlastitim snagama izaći na dobar put. Treba dati ljudima od struke, ne ekonomistima, liječnicima, političarima, sudcima i odabranim da izvuku tvrtke iz krize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije