Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Poslodavci: Lakše zapošljavanje i reguliranje radnih sati najznačajnije su izmjene ZOR-a

hzz
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
04.02.2014.
u 10:46

Poslodavce najviše zanima lakše otpuštanje/zapošljavanje radnika i reguliranje radnih sati

Portal MojPosao istražio je što hrvatski poslodavci misle o izmjenama Zakona o radu u istraživanju provedenom nad 60 hrvatskih tvrtki.

Od izmjena koje Zakon o radu predlaže, poslodavce najviše zanimaju odredbe zakona koje bi trebale omogućiti lakše otpuštanje/zapošljavanje radnika (46%).

Reguliranje radnih sati zanima 28% poslodavaca, a njih 13% najviše zanima kako će zakonom biti definirano zapošljavanje na određeno vrijeme.

Bolovanje i otkazni rok

U znatno manjoj mjeri poslodavci su zainteresirani za definiranje visine otpremnina (2%), dok 5% poslodavaca ističe kako ih u izmjenama Zakona o radu ne zanima ništa posebno.

Jedna od tema koja je izazvala veliku raspravu u javnosti bila je i moguća odredba Zakona prema kojoj će radnik moći dobiti otkaz i tijekom bolovanja.

Da bolovanje ne treba utjecati na otkazni rok smatra 57% ispitanika.

Neki od njih smatraju da se bolovanje nerijetko zloupotrebljava u svrhu produljenja otkaznog roka te da se ne smije dopustiti da radnik može ''zauvijek'' biti na bolovanju na štetu kompanije u kojoj radi.

Suprotnog je mišljenja 35% ispitanika koji kažu da bolovanje treba utjecati na otkazni rok, dok odgovor ne zna 8% ispitanika.

Važnost fleksibilizacije rada

Za 72% poslodavaca fleksibilizacija tržišta rada je važna jer omogućava lakše zapošljavanje radnika, dok prema mišljenju njih 45% olakšava otpuštanje. Za 38% poslodavaca fleksibilizacija je važna radi smanjenja troškova rada (38%) i privlačenja (stranih) investitora (38%).

Ipak, 8% ispitanika koji su naveli ''nešto drugo'' ističu kako sama promjena zakona neće donijeti ništa od navedenog te kako je ''fleksibilizacija'' samo izgovor za promjene Zakona o radu.

Većina ispitanika skeptična je kada je u pitanju tvrdnja da će izmjene Zakona o radu potaknuti povećanje investicija. Njih 54% smatra kako se to neće dogoditi, dok suprotno misli 24% ispitanika. Odgovor ne zna njih 22%.

Za razliku od velikih, male i srednje tvrtke više vjeruju da će ZOR potaknuti (strane) investicije. Samo 9% ispitanika iz velikih tvrtki smatra kako će izmjene Zakona o radu povećati investicije, dok to isto misli 25% ispitanika srednjih tvrtki te čak 38% ispitanika iz malih tvrtki.

>> 'Upućivanjem ZOR-a u Sabor ministar Mrsić vrši pritisak na sindikate'

Komentara 2

NV
novo vriijeme
11:27 04.02.2014.

I lakše otpuštanje radnika. Kakvo lakše zapošljavanje kada je Hrvatska orijentirana na zatvaranje radnjih mjesta, dakle zakon se donosi kako bi se radnici lakše otpustili bez otpremnina a firme zatvorile ili privatizirale bez obveza prema radnicima. U bijelom svijetu gdje ima radnih mjesta ovakav zakon bi bio dobar ali u Hrvatskoj je u funkciji nakaradnih ciljeva.

DO
doktorica
11:34 04.02.2014.

lakše zapošljavanje,da za čistaćice ,konobare i sl.za vrijeme sezone,a drugo-utopija ministra Mrsića za nekih 50godina....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije