Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNI OTPAD Uz blagoslov i novčanu potporu države nekim tvrtkama prilično dobro ide

Na smeću zgrnuli milijune

cios-txt.jpg
import
24.04.2007.
u 13:57

Tihi obrt skupljanja otpada više i nije tako tih, govore milijunske zarade u tom sektoru, koji se zahvaljujući “pravim” ljudima na pravome mjestu, koji su, i prije no što se s njime u Hrvatskoj ozbiljno krenulo, u njemu namirisali posao budućnosti.
Skupljanje i trgovanje svim vrstama otpada svagdje u svijetu unosan je posao, toliko da u nekim državama zbog njega ratuje i tzv. smećarska mafija.

Hrvatskoj je pak taj biznis nametnula Europa. Bez uspješnoga gospodarenja otpadom i uspješno odrađenog poglavlja o okolišu, što će Hrvatsku u idućih nekoliko godina stajati oko 11 milijardi eura (većina iz proračuna), nema članstva u EU, pa se pojedincima sreća što su na vrijeme zaplivali tim vodama smiješi i u obliku novčanih potpora države, s kojima se milijunske zarade još uspješnije množe.

Samo CIOS, u kojemu 50 posto udjela drži njemački Sholz AG, najveća europska tvrtka koja skuplja i trguje starim željezom, u Hrvatskoj godišnje ostvari oko 750 milijuna kuna prihoda. Temeljni kapital tvrtke koju vodi Petar Pripuz iznosi 35 milijuna kuna. U novi pogon u Jankomiru, dostatnom da reciklira sve odbačene i napuštene automobile i sav električni otpad (kućanske aparate) u Hrvatskoj, uloženo je 230 milijuna kuna, dok je ukupan prihod CIOS-a, koji ima i dvije tvrtke u BiH i jednu u Srbiji, godišnje 1,45 mlrd. kuna.

Među glavnim su igračima, kojima je Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu pomogao da prošire ili započnu unosan biznis, i Vetropack Straža, s ukupnim lanjskim prihodima od 600 milijuna kuna i 65 milijuna kuna dobiti, koja prerađuje oko 26.000 tona stakla na godinu, ili pak BBS, prva hrvatska tvornica za preradu PET ambalaže u finalni proizvod, oko koje se svojedobno dizala velika prašina, čiji je kapacitet oko 10.000 tona ambalažnog otpada – trećina godišnje potrošnje hrvatskih građana.

Glavni skupljač i oporabitelj guma je Gumiimpex-GRP, koji je od početka 2006. sam prikupio gotovo tri četvrtine otpadnih guma – 11.011,86 tona. U posao reciklaže automobilskih guma, visokovrijedne sekundarne sirovine, Gumiimpex je uložio 6,2 milijuna eura, od kojih je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i u slučaju BBS-a, subvencionirao kamatnu stopu u visini 3 milijuna kuna, u čemu glavna motivacija sigurno nije bila povećana ekološka svijest.

No, ima i onih koji na prvi pogled legalno rade, posao im je pokriven dokumentacijom, pogoni su im otvoreni i dostupni, a iza zakonitosti kriju crno tržište otpada, tvrdi Ljiljanka Mitoš-Svoboda iz nezavisnog medija za okoliš Alert.

– Nedavno smo pratili rad osječke tvrtke Drava International, koja je među prvima postala skupljač PET ambalaže i plastičnih folija, zaposlila nove radnike, proširivala pogone i skladišta, a u javnosti se prikazivala kao jedna od suvremenih ekoloških tvrtki. Međutim, iza toga se pokrivao lanac preprodaje PET ambalaže nekom trećem. Tako se za isti otpad novac dobivao dva puta – od državnih naknada i od preprodaje iste robe unutar ili izvan Hrvatske – kaže Lj. Mitoš-Svoboda.

Upravo taj primjer iz Alerta istraživali su i pratili mjesecima, čak i dokumentirali pretovar iz bosanskih kamiona u domaće i obrnuto. No, još ne funkcionira sustav inspekcije koja bi tako ugledne ekološke tvrtke kaznila ili preporučila oduzimanje skupljačke koncesije pa takvo gospodarenje otpadom još neko vrijeme može egzistirati, na štetu svih nas, smatra Lj. Mitoš-Svoboda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije