Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pospremanje kuće

Na cestama jedva 125 vozila VW-a s 'kreativnim softverom'

Volkswagen (VW) Chief Executive Matthias Mueller attends a news conference in Wolfsburg, Germany December 10, 2015. German car maker Volkswagen will publish intermediate results from the inquiries it launched in September after admitting to cheating diese
Foto: Reuters/PIXSELL
11.12.2015.
u 19:15

Nakon internih provjera i mjernih kontrola kod gotovo svih varijanti vrijednosti CO2 odgovaraju propisanima, poručuju iz Volkswagena

Njemački proizvođač automobila Volkswagen objavio je da je, zbog optužbi iz SAD-a o prijevari sa softverom koji bilježi onečišćenje, napravio analizu koja je potvrdila minimalna odstupanja od deklariranih vrijednosti.

"Nakon sveobuhvatnih internih provjera i mjernih kontrola jasno je da kod gotovo svih varijanti modela prvobitno utvrđene CO2 vrijednosti odgovaraju propisanima. Sumnja u protuzakonitu izmjenu podataka o potrošnji goriva za aktualna serijska vozila nije potvrđena. Kod internih naknadnih mjerenja utvrđena su neznatna odstupanja samo još kod devet varijanti modela marke Volkswagen", ističu u Volkswagenu, kojem je na čelu Matthias Müller. Ove će rezultate do Božića provjeriti i neovisna tehnička agencija. Na modelima za koje se potvrdi interno ispitivanje o ispravnosti prvobitnih podataka, neće biti promjena te će ta vozila ostati na tržištu. Za nekoliko modela vozila kod kojih postoje odstupanja doći će do prilagodbe odobrenih CO2 vrijednosti u sklopu standardnih procedura.

Volkswagen je ove rezultate predočio istražnoj komisiji Njemačke savezne vlade i Državnom uredu za motorna vozila (KBA). Iako se prije nagađalo, i u samom VW-u, da je zbog lažnog softvera upitno 800.000 vozila, analiza je pokazala da je brojka puno manja.

Zato u Wolfsburgu očekuju da će i cijena od dvije milijarde eura, koliko je bilo predviđeno za preinake biti manja. O konkretnom iznosu će se nešto više moći kazati tek nakon naknadnih mjerenja. Poslovni dnevnik neslužbeno doznaje da je u Hrvatskoj registrirano tek 125 VW-ovih vozila sa spornim motorima. 

>> Volkswagen otkrio nove probleme na 800.000 vozila

Komentara 1

IB
ibiza
08:31 12.12.2015.

ma ameri i njihova propaganda i njihovi koji trose 10-30 litara ne zagaduju molim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije