Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavak pada

Moody’s snizio rejting i HBOR-u i Gradu Zagrebu

hbor
Žarko Bašić/PIXSELL
01.02.2013.
u 23:48

Domaći distributer struje HEP na korak je od pada rejtinga, poručio je Moody's u najnovijem priopćenju

Nakon što je srušila kreditni rejting Hrvatske, agencija Moody’s posljedično je snizila rejting Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Grada Zagreba, dok je HEP na korak od spuštanja ocjene.

Dužnički papiri HBOR-a su baš poput državnih obveznica, investicijskim rječnikom otišli u „smeće”. Umjesto oznake Baa3 dobili su ocjenu Ba1, što u klasifikaciji Moody'sa ukazuje na špekulativni dužnički papir značajnog rizika. Dosad su Hrvatska i HBOR bili umjereno rizični.

„Nakon što je Hrvatskoj smanjen rejting HBOR će imati manju državnu potporu”, navedeno je u obrazloženju rušenja ocjene.

HBOR je razvojna i izvozna, 100-posto državna banka koja kreditira domaća poduzeća. Zbog pada kreditnog rejtinga moglo bi joj poskupiti zaduženje budući da će ulagači na financijskim tržištima tražiti veći prinos zbog porasta rizika.

Hrvatska poduzeća vjerojatno će morati plaćati višu kamatu na posuđeni novac.

Domaći distributer struje HEP na korak je od pada rejtinga, poručio je Moody's u najnovijem priopćenju. „Razmotrit ćemo kreditni profil HEP-a u svjetlu situacije na hrvatskom financijskom tržištu”, napisao je analitičar Moody’sa Nicholas Stevens. Bit će razmotrena i likvidnost kompanije te investicijski program.

Stevens, međutim, upozorava: „Razmatranje je posljedica pada državnog rejtinga. HEP je tradicionalno imao koristi od povezanosti s Vladom”.

Distributer struje je zbog vlasništva države imao olakšan pristup financijskim tržištima. U posljednjem ovogodišnjem kvartalu na naplatu mu dolazi obveznica vrijedna 500 milijuna kuna.

Zbog slabe gospodarske situacije u Hrvatskoj, te krize u europskim zemljama HEP bi mogao imati problema prilikom novog zaduženja kojim bi vratio postojeći dug. Pad rejtinga Hrvatske mogao bi poskupiti novo zaduženje.

To isto vrijedi i za Grad Zagreb koji je također s ocjenom Ba1 pao u „smeće“. „Zagreb je jako ovisan o transferima središnje vlade, koji su u posljednjih nekoliko godina iznosili 70 posto operativnog prihoda“, stoji u priopćenju Moody’sa.

Prošle godine je proizvodnja roba i usluga u Hrvatskoj pala 1,5 posto, a Moody's upozorava kako ne vidi izvor iz kojega bi mogla porasti. Zbog gospodarskog pada i Zagreb bi trebao imati manje prihode, a uz to su mu izgledi negativni jer garantira za dug tvrtke Zagrebački Holding.

Hrvatska ima najlošiji kreditni rejting od siječnja 1997., podatak je Hrvatske narodne banke (HNB).

>>Što sad? Linić najavio rebalans, novi porez i zaduživanje

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar nekakav
nekakav
10:44 02.02.2013.

a vi ste od linića očekivali rast? tj. rezultate? niste ga upoznali 2000-e? pa ako ste ga zaboravili, eto vam prilike. vaš novčanik je mjerilo njegovog rada i ideja. čovjek koji nikad nigdje nije radio. uvijek je upravljao tuđim. nekad u rijeci, pa sad u cijeloj zemlji. sva sreća što neće dugo. krajem godine imamo prijevremene. oni se pripremaju za to. na lokalnima će izgubiti, i onda krenuti kresati prihode lokalne samouprave.

BO
booloo
15:42 02.02.2013.

sdp otpušta da bi zapslio svoje. to su radili i 2000. aovo je samonastavak . sranader nije prepoznao kukavičije jaje pa mu se osvetilo. uskoro u dobro plaćenim državnim službama radit će samo kadar sdp-a svi ostali u obrtima ,građevinarstvu ili nekom privatnomsektoru kojeg će guliti oni na vlastiiz sdp-a i njihovi partneri.

FE
Felicijen
15:57 02.02.2013.

Kakav pa sad to rejting HEP-a ?! Sad će pasti i rejting mom malom dućanu iza ugla a i birtiji uz njega?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije