Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Mirovinci ove godine zaradili oko 8%, imaju milijarde za ulaganje

Svjetski mirovinski fondovi u eri niskih kamata sve više ulažu u nekretnine i energetiku, a isto bi željeli i naši mirovinci
10. prosinca 2019. u 11:59 0 komentara 398 prikaza
Zagreb: Predstavljeni rezultati obveznih mirovinskih fondova u 2018.
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Mirovinski fondovi, u čijim portfeljima leži više od 112 milijarde kuna, imali su dobru godinu s visokim prinosima za svoje članove. U potportfelju A, u kojem je malo članova prinosi su bili dvoznamenkasti, a na pojedinim fondovima i 14 posto, na potportfelju B u kojem je većina imovine prinosi su iznosili oko osam posto, te u onom najkonzervativnijem potportfelju C oko šest posto. Godina za nama je i godina preokreta jer će u potrazi za prinosima mirovinci morati iskoračiti izvan sigurne obvezničke zone, koja u eri kamata, više ne nudi tako dobre prilike za zaradu. Mirovinci već nekoliko godina pozivaju državu da im otvori priliku ulagati u velike infrastrukturne projekte poput autocesta ili zračnih luka ili energana, ali zasad su obavljeni tek preliminarni razgovori bez konkretnih dogovora koji bi vodili investicijama.

HANFA U SKLADU S ZAKONOM Hanfa donijela smjernice za ulaganja mirovinskih fondova u startupe

Čelnici društava koja upravljaju mirovinskom štednjom građana ne kriju da dobru investiciju vide u privatizaciji Hrvatske elektroprivrede, Hrvatske pošte, zračnih luka ili pak ACI-a, ali im država nijednu od tih tvrtki ne nudi. Primjer Podravke u kojoj drže više od 50 posto udjela, pokazuje kako ulazak ovog institucionalnog novca, može povećati profitabilnost pa se tako Davor Doko, šef financija tvrtke prisjetio da je Podravka u vrijeme kada su mirovinski fondovi držali tek 10 posto udjela u tvrtki imala tek 60 milijuna kuna dobiti dok je lani prijavila rekordnu godinu sa zaradom od 206 milijuna kuna.

Za strateške projekte i infrastrukturu mirovinski fondovi imaju široke limite pa imaju i do 10 milijardi kuna koje mogu uložiti, ali prilika nažalost nema.

Istodobno prilike se otvaraju u privatnom sektoru pa se mirovinci okreću plasmanu novca u zelene energije i energane. Ipak tu je zakonski postavljen limit od 10 posto u kojeg se ubrajaju direktna ulaganja u tvrtke, private equity i venture capital fondove pa će taj limit, najavili su vodeći ljudi mirovinskih fondoca, uskoro postati vrlo ograničavajući. Zasad je većina novca u obveznicama u kojima je u listopadu bilo plasirano 75 milijardi kuna, dok je tek 12 milijardi kuna mirovinske štednje bilo uloženo u domaće dionice.

Hrvatska pošta odbacuju mogućnost privatizacije Vlada u ovom trenutku ne prodaje Poštu ni građanima ni mirovinskim fondovima

Mirovinci će u budućnosti vjerojatno prilike jače tražiti izvan granica Hrvatske, naročito ako na domaćem terenu ne pronađu dobre mete jer moraju održati dobre prinose za svoje štediše. Od osnivanja 2002. godine u sustav mirovinske štednje uplaćeno je 78,7 milijardi kuna doprinosa, dok je ostalih 34 milijarde kuna oplođen novac građana.

Mirovinski fondovi u svijetu u posljednjem su desetljeću temeljito mijenjali strategije ulaganja, kako bi zadržali profitabilnost. Norveški fond, najveći europski mirovinski fond, plasira novac konzervativno – čak 66 posto u dionice, 31 posto u obveznice i tek 3 posto u nekretnine, dok je kanadski mirovinski fond potpuno promijenio ulagačku strategiju. Prije petnaestak godina imali su samo kanadske obveznice, a danas ulažu tek 15 posto sredstava u Kanadu, a 85 posto 275 milijardi dolara vrijedne imovine plasiraju diljem svijeta. 

>> Pogledajte i ovaj video: Press "brunch" AZ mirovinskih fondova

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.