Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poTPORE ODABRANIMA

Ministar Jakovina velikim igračima darovao čak 70 mil. kn poticaja

'27.12.2012., Zagreb - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina potpisao je odluku kojom daje akreditaciju Agenciji za placanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju temeljem pozitivnog izvjesc
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
1/3
11.06.2013.
u 14:24

Samo je Agrokor dobio 18 milijuna kuna više, Žito šest, Stipo Matić i Enver Moralić po tri...

Dok ga seljaci optužuju da im duguje još 36% neisplaćenih poticaja za 2012., oko 700 milijuna kuna, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina “velikim” je poljoprivrednim igračima kroz potpore za lanjsku proizvodnu godinu poklonio oko 70 milijuna kuna, tvrdi se u dopisu Večernjem listu.

“Kriv je Cho”

Zakon o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju predviđa, naime, primjenu tzv. modulacija kojima se poljoprivrednicima s poticajima većim od 100.000 kuna oni umanjuju za osam, a onima s više od 2,16 milijuna kuna i 12% te vraćaju u sustav i preraspodjeljuju na male s poticajima ispod 100.000 kuna. No iako ni veliki vjerojatno još nisu dobili puni iznos za 2012. – u slučaju da su isti kao i godinu prije – samo bi Agrokor dobio 18 milijuna kuna više, Žito oko 6 milijuna, Stipo Matić i Enver Moralić sa svojim tvrtkama oko 3 milijuna kuna...

Modulacijama je tako, kako doznajemo, u 2009. bio obuhvaćen 5171 poljoprivrednik, na kojemu je “ušteđen” 101 milijun kuna, a od njih 3630 u 2011. oko 70,6 mil. kuna. Večernji je u posjedu internog dopisa ministra Jakovine unutar vlastitog ministarstva iz 2013. u kojem tvrdi da se modulacija za 2012. uopće neće obračunavati, dok se modulacija za proizvodnu 2011. treba obračunavati tek od ožujka ove godine, nakon prve veće doznake sredstava iz državnog proračuna. U odgovoru iz Ministarstva poljoprivrede tvrdi se kako tu nije riječ ni o kakvom “nalogu” ili “receptu” ministra Tihomira Jakovine ili pogodovanju velikim poljoprivrednim sustavima, već poštovanju zakonske odredbe iz Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju iz prošle godine, a uvrštena je “zbog nepoštovanja rokova za modulaciju u vrijeme bivše vlade i ministra Petra Čobankovića, koji nisu na vrijeme proveli modulaciju za 2009. te su pomaknuti rokovi i za iduće godine. Isto je, tvrdi se, zaključila i Državna revizija pa, kako bi se izbjegle tužbe zbog nezakonitog obračuna dviju modulacija u 2013., modulacija se za 2012. uopće neće obračunavati, a od proizvodne 2013. se, s obzirom na ulazak RH u EU, uopće neće primjenjivati.

Modulacija nije upitna

Jakovinin prethodnik Petar Čobanković u ponedjeljak je kazao kako se modulacija uvijek obračunavala godinu poslije i tu nema ničeg spornoga, ali ima u činjenici da je Jakovina taj koji je u prošloj godini preskočio 2011.

– Uvijek sam ja kriv – smije se Čobanković te ističe dao čak i podržava neobračunavanje modulacije za 2012. Jer, što je ona naspram puno “deblje” modulacije koju je Jakovina ove godine obračunao za 95 tisuća seljaka – pita Čobanković te ističe kako su poticaji u 2013. manji najmanje 500 milijuna kuna, nakon milijarde iz prošle godine. U dvije godine, tvrdi on, seljacima su poticaji “kraći” za 1,5 milijardu, dok su se s proizvodnjom vratili na 2004.

– Katastrofa, svi su se raniji ministri borili sa svojim ministrima financija kako bi poljoprivredi osigurali novac, a Jakovina se prvi bori da im novac ne treba. Jedini smo se izborili i za punu financijsku omotnicu od 100% poticaja u EU, no ako novca sada nema, kako će Jakovina čak 75% tih sredstava naći iduće godine u proračunu – pita Čobanković.

>>Na hektaru egzotične tikve zarada 20.000 kuna, na pšenici nula

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije