Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ministar Horvat: 3. maj ima perspektivu

Tvrdi da nije teško politički odlučiti treba li država dati novac za dovršetak izgradnje četiri broda u 3. maju, ali da želi garanciju da će, nakon što se brodovi završe, taj novac biti vraćen u državni proračun
12. lipnja 2019. u 10:00 2 komentara 109 prikaza
3. maj
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar gospodarstva Darko Horvat ocijenio je u srijedu u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", da 3. maj ima perspektivu te izvijestio s su kineski ulagači zainteresirani za Brodarski institut.

Rijeka: Kineska delegacija u obilasku brodogradilišta 3. maj Hoće li preuzeti Uljanik grupu? Kineze ne zanimaju brodogradilišta u smislu proizvodnje, već njihovo znanje

Horvat je rekao da 3. maj vidi kao "zdravo tkivo koje ima perspektivu".

Na pitanje ima li nade za spas 3. maja, kazao je da je Vladi pravno najveći problem odnos 3. maja spram Uljanika, jer je 3. maj dio Uljanikove stečajne mase.

Istaknuo je da neće raditi pritisak na suce trgovačkog suda niti zazivati stečaj te da je zadnji koji želi stečaj. Po njemu, 3. maju se može pomoći, ali, kako je rekao, "ne na način da tu nema matematike i računice".

"Ako investiramo u završetak brodova koji su u trenutno u 3. maju, želim da svaka kuna koja odlazi u 3. maj ima smisao i svoj povratak u državni proračun", rekao je Horvat.

Stečaj još jednom odgođen Sutkinja Ugrin povjerovala da bi 3. maj mogao nastaviti s radom uz financijsku pomoć države

Tvrdi da nije teško politički odlučiti treba li država dati  novac za dovršetak izgradnje četiri broda u 3. maju, ali da želi garanciju da će, nakon što se brodovi završe, taj novac biti vraćen u državni proračun.

Takav model državne pomoći trebao bi funkcionirati i kod buduće gradnje brodova, kaže Horvat.

"Nije problem dati garanciju, problem je kada se ta garancija mora platiti", istaknuo je ministar gospodarstva.

Dodao je da u 3. maju nije bilo naplate državnih jamstava zato što brod nije isporučen.

"Ako je tako moglo biti 35 ili 40 godina, siguran sam da može i u budućnosti", rekao je Horvat, dodavši da će svi razgovori oko 3. maja završiti ako i kada prvo jamstvo državi dođe na naplatu.

Ratko Bošković Državno štampanje kuna i bankovno štampanje eura

Ministar je rekao kako ima informaciju da kineski investitori žele ulagati, odnosno revitalizirati sedam laboratorija u Brodarskom institutu (od njih 15), dok još uvijek nije dobio njihov odgovor o potencijalnom ulasku u 3.maj ili Uljanik.

Po njegovim riječima, velika je vjerojatnost da će Jan De Nul otkupiti jaružar za koji je država nedavno platila 130 milijuna eura jamstava, te će tako u proračun biti vraćeno između 100 i 115 milijuna eura.   

Najavio je daljnje smanjenje administrativnih zapreka za poslovanje i ulaganja te se, kako je rekao, za iduću godinu priprema ukidanje ili smanjenje njih 15, koje najviše opterećuju hrvatsko poduzetništvo.

VIDEO Prosvjed radnika Uljanika i 3. maja

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • i:

    Horvat eto ti izazova ...lako je teoritizirati i drugima docirati sa visoka...preuzmi 3.maj kao generalni direktor i izvuci posrnulo poduzece....a neces ...lakse je pricu na pricu....itd

  • Avatar lip_ko_nadan
    lip_ko_nadan:

    3, maj sigurno opstaje. Uz splitsko brodogradilište jedini ima nekakvu perspektivu. Ostale pretvoriti u turističke sadržaje. Ubacivanje novaca u vreće bez dna država više niti smije niti hoće.